Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatar-nutricionista otkriva: Koliko su čips, grisine i slatkiši loša navika

Loša navika grickanja je postala čest uzrok gojaznosti kod dece, što povlači rizik od kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, karijesa, dijabetesa, osteoporoze, čak i povećane smrtnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Loša navika "grickanja" je postala čest uzrok gojaznosti kod dece, što  povlači rizik od kardiovaskularnih bolesti, pre svega hipertenzije (visokog krvnog pritiska), dijabetesa, osteoporoze, karijesa...

Danas se mnoge od navedenih bolesti, do nedavno uglavnom vezane za stariju populaciju (poznate kao "staračke"), nazivaju pedijatrijskim bolestima, jer imaju korene u najranijem detinjstvu.

Nažalost, gojaznost dece poprima epidemijske razmere. Ovaj problem nastaje zbog preteranog unosa masti i šećera, kao i manjka fizičke aktivnosti. Šećeri brzo ulaze u krv, izazivajući povećano lučenje hormona insulina, tako da brzo oslobađaju energiju. Međutim, posle uzimanja hrane bogate šećerima - brzo pada nivo glukoze u krvi, što povećava potrebu za slatkišima, pa nastaje začarani krug. Slatkiši obiluju energijom, ali su siromašni vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Povezane vesti

Grickalice smanjuju koncentraciju

Sa druge strane, konzumiranjem slanih grickalica se unosi previše zasićenih masnih kiselina, a to dovodi do pada koncentracije, osećaja umora i pospanosti. Istovremeno, organizam ostaje uskraćen za hranljive materije koje su neophodne za njegovo svakodnevno funkcionisanje.

Deca svih uzrasta konzumiraju mnogo više grickalica nego što su to činili mališani u prošlosti. Statistike pokazuju da deca u uzrastu od pet do  dvanaest godina - desetinu potreba u ugljenim hidratima podmire slatkišima. Sva novija istraživanja ukazuju na povećan unos grickalica bogatih kalorijama, a niskih nutritivnih kvaliteta (ovoj grupi pripadaju čips, smoki, razni obojeni krekeri, gotovi slatkiši...). To je koncentrovana hrana: mnogo bogatija energijom, mastima i kalorijama - nego užine dece pre dvadeset godina.

Povezane vesti

Užina nisu grickalice

Grickalice se uključuju u dečju ishranu vrlo rano, kao neka vrsta užine - pa, na izvestan način, roditelji deci čine lošu uslugu. Svakako, užina je potrebna u njihovoj ishrani, ali je hrana koja se u tu svrhu koristi često neadekvatna.

Naime, ona ne obezbeđuje onoliko hranljivih sastojaka koliko bi trebalo, a pretrpana je kalorijama. Pre nego što nauče da hodaju, neki mališani već razvijaju loše nutritivne navike, slične navikama odraslih: previše masti, šećera i soli, a premalo voća i povrća.

Još pre prvog rođendana, deci se u ishranu uvode slatkiši, slani krekeri ili smoki. Neki nutricionisti smatraju da deca grickaju između obroka zbog oskudnih glavnih obroka, a da bi roditelji trebalo da ponude kvalitetniju užinu. Takođe, mnogi roditelji podležu molbama svoje dece - pa, ako dete nešto želi, bude mu odmah udovoljeno. Međutim, ono što je dete videlo na televiziji ili u samoposluzi, ne mora odmah da bude kupljeno.

Prazne kalorije

Kuhinjski ormari i ostave su često napunjeni raznim slatkišima, čokoladnim bananicama, čipsom... No, bolje je kućne ostave snabdeti voćem, integralnim keksom i grisinama, a samo ponekim slatkišem.

Uostalom, ne nazivaju se grickalice bez razloga - "prazne kalorije", jer označavaju hranu sa obiljem masti, šećera i soli (što je u disproporciji sa optimalnim nutritivnim nivoom).  

Čips je pravi predstavnik "praznih kalorija", napravljen od tankih listova krompira, prženih u dubokoj masnoći, naknadno posoljen. Sadrži hidrogenizovana biljna ulja, loše masti koje podižu nivo lošeg holesterola u krvi i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Gledano sa svetlije strane, čips je bogat vlaknima.

Slani štapići i perece ne sadrže masti, za trećinu su manje kalorični od iste količine čipsa, dok integralni sadrže i vlakna.

Gotovi slatkiši sadrže veliku količinu i masti i šećera.

Većina ovih proizvoda sadrži takozvane prelazne masti, koje se dobijaju procesom dehidrogenacije (postupak oduzimanja vodonika) iz biljnih ulja, da bi postale čvrste. U organizmu oslobađaju slobodne radikale, koji imaju višestruko štetnu ulogu - kako u oštećenju imunog sistema, tako i u degenerativnim procesima i mnogim metaboličkim poremećajima.

Povezane vesti

Grickalice koje sadrže kikiriki - mogu da izazovu alergijske reakcije (najčešća posle alergije na kravlje mleko i jaja), pa je to glavni razlog da se ne preporučuju deci koja imaju neku od alergijskih manifestacija kao što su ekcem, alergijski rinitis ili astma.

Međutim, i pored apela nutricionista, ova hrana je zauzela "svoje mesto". Jer, ona izaziva zadovoljstvo, podesna je za korišćenje u skoro svim prilikama, i... neodoljivog je ukusa.

Koje su zdrave zamene za grickalice saznajte na sledećoj strani...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica