Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zablude o prolećnim alergijama

Autor vivvo

Da li su mace stvarno najčešći uzrok prolećnih alergija, a crvene oči siguran znak neke infekcije?

Predstavljamo vam najčešće zablude o prolećnim alergijama

* «Mace» su najčešći uzrok prolećnih alergija.

«Mace» koje «puštaju» topole - nisu uzrok polenske alergije! Pa kako onda veliki broj dece baš tada ima sve manifestacije polenske kijavice? To je čista koincidencija! U vreme kada mace lete svuda oko nas, onda cveta i najveći broj trava! Polen je golim okom nevidljiv! Nažalost, kod alergičnih - njega jasno «vide» ćelije koje stvaraju posebnu vrstu antitela. Ona su odgovorna za alergijsku reakciju, pa se alergijska kijavica brzo razvija. «Mace» su prekrupne da bi nesmetano stigle u nos i gornje disajne puteve, pa je jasno razumeti zašto one nisu uzrok prolećnih alergija.

* Dete ima crvene oči koje stalno svrbe, sigurno je neka infekcija.

Nije infekcija jedini uzrok «crvenog oka».

Alergijska reakcija na polen se odigrava često i oku, tačnije u konjunktivi. Kao što je nos crven i curi, tako je i konjunktiva (fina sluznica koja oblaže očnu jabučicu) napadnuta alergijskom reakcijom. Međutim, za to ima leka. Odgovarajuće kapi za oči (koje, naravno, prepisuje lekar) već za par dana dovode do olakšanja tegoba.

* «Hormonski» preparati koji se stavljaju u nos nisu za decu, mnogo su opasni.

To nije tačno kada se poštuje doza i trajanje terapije!

Nazalni kortikosteroidi (tako se stručno zovu) su pravi mali «revolucionari» u terapiji težih oblika polenske alergije. Oni su veoma efikasni, ali traže nekoliko dana za postizanje pravog efekta. Hormon (kortikosteroid) je tako farmaceutski upakovan da se njegovo dejstvo ograničava na nosnu sluzokožu, a samo mali (beznačajni) deo prolazi u cirkulaciju. Zato, kada se poštuje prepisana doza, i kada je trajanje terapije tačno prepisano od strane lekara - nema brige.

Ovi lekovi se ne uzimaju bez konsultacije sa pedijatrom, jer prekomerna doza i nepotrebno duga terapija mogu da dovedu do neželjenih efekata lečenja.

Ass. dr Goran Vukomanović

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica