POVEĆAJTE KOLIČINU MAJČINOG MLEKA: Babica otkrila šta je najbitnije, ali i kako podstaći telo da stvara više

Saveti za povećanje količine majčinog mleka.

Shutterstock

Svaka žena proizvodi različitu količinu majčinog mleka, i ne postoji tačna ili pogrešna. Ali ukoliko vaša "proizvodnja" nije dovoljna da zadovolji bebine potrebe, možete razmisliti o načinima koji vam mogu pomoći da povećate količinu mleka u dojkama.

Prolaktin je hormon koji je potreban za proizvodnju mleka i povećava se odmah nakon porođaja. Žensko telo nastavlja da ga proizvodi kao odgovor na dojenje, ali kako se kaže, ako ga ne iskoristiš, izgubićeš ga.

Ako ne počnete da dojite u toku prvog meseca nakon porođaja, nivoi prolaktina će se vratiti na ono što su bili pre trudnoće i teško ćete proizvoditi mleko nakon tog trenutka.

"Najbolji način za povećanje prolaktina nakon porođaja je često dojenje ili izmlazavanje, najmanje 8 do 10 puta dnevno u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja", rekla je babica.

Shutterstock  Dojenje

Preporuke za pojačanje količine majčinog mleka:

- Ispraznite grudi pri svakom hranjenju.

Majčino mleko sadrži prirodni sastojak koji sprečava vaše telo da doji. Zato je važno da ispraznite svoje dojke pri svakom hranjenju jer to daje vašem telu zeleno svetlo da proizvodi više mleka.

- Proverite da li je hvat vaše bebe dobar.

Kada vaša beba sisa, vaše telo oslobađa hormon oksitocin, koji pokreće vaše dojke da ispuštaju mleko. Ali ako bebe nema dobar hvat i ne sisa pravilno, može ostaviti previše mleka u dojkama, što će smanjiti proizvodnju za naredno hranjenje.

Shutterstock  Dojenje

- Uverite se da je tehnika izmlazivanja ispravna

Izmlazavanje uz pomoć pumpice omogućiće vam da ispraznite grudi, i to će biti znak vašem telu da napravi još mleka.

Neke žene koriste biljke kao što su piskavica, mlečni čičak i lucerka koji navodno pomažu u proizvodnji mleka. Neželjeni efekti toga su minimalni, ali postoje i ograničeni dokazi o efikasnosti. Zato je najbolje razgovarati sa lekarom ili babicom kako bi vam dali pravi savet.

Pored toga, u našem narodu je poznato i da sok od jabuke, sok od paradajza i boza mogu uticati na povećanje količine mleka.

(Yumama)