Treba pažljivo pratiti tokom prvih nekoliko nedelja nakon operacije šta jede porodilja, kako bi se psihički i fizički oporavila od stresa tokom porođaja carskim rezom. Ishrana majke nakon porođaja postaje veoma važna ne samo zato što pomaže njenom bržem oporavku, već i zato što treba da doji novorođenče. Majčino mleko je jedini izvor ishrane za bebu tokom prvih nekoliko meseci, tako da je važno osigurati da majka dobije zdravu ishranu. Dobra ishrana uz dovoljno odmora takođe će ubrzati zarastanje trbušnog zida i materice koji su prerezani tokom carskog reza. Pravilna ishrana će takođe pomoći majci da izgubi težinu dobijenu tokom trudnoće.

Dijeta koju treba pratiti odmah nakon carskog reza

Osim što pruža dobru ishranu bebi i pomaže u lečenju majčinog tela, dobra ishrana je takođe važna za pravilno varenje i lako pražnjenje creva koje ne opterećuje stomak. Dijeta koju treba pratiti odmah nakon porođaja carskim rezom treba da bude bogata ključnim hranljivim materijama kao što su proteini, minerali, kalcijum, vlakna i gvožđe.

Zatvor je jedan od najvećih problema sa kojima se žene suočavaju nakon porođaja. Razlozi za to su mnogi, kao što su visoki nivoi gvožđa u prenatalnim suplementima, lekovi koji se koriste tokom operacije, dehidracija i slabi mišići karlice nakon porođaja. Da biste bili sigurni da konstipacija nije posledica fizioloških promena nakon porođaja, evo šta možete da uradite:

  • Pijte tople tečnosti.
  • Jedite hranu bogatu vlaknima
  • Izbegavajte kofein.
  • Najbolja dijeta nakon carskog reza

Ishrana treba da bude mešavina hrane koja će majci obezbediti esencijalne hranljive materije u dovoljnim količinama. U nastavku su navedene stvari koje treba uključiti u ishranu majke nakon carskog reza za brzi oporavak:

1. Hrana bogata proteinima, mineralima i kalcijumom

Proteini pomažu u rastu novih ćelija tkiva koje ubrzavaju proces zarastanja. Hrana bogata proteinima olakšava obnavljanje tkiva i održava snagu mišića nakon operacije. Kalcijum, s druge strane, jača kosti i zube, opušta mišiće, pomaže koagulaciji krvi i sprečava osteoporozu. Tokom dojenja, novorođenčetu se prenosi 250 do 350 mg kalcijuma.

  • Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti kao što su obrano mleko, nemasni jogurt, sir, pasulj i sušeni grašak su odlični rezervoari proteina i vitamina.
  • Mahunarke su bogate sadržajem proteina.
  • Seme susama je bogato gvožđem, bakrom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom.

2. Hrana od celog zrna

Namirnice od celog zrna kao što su testenine, smeđi hleb i smeđi pirinač treba da budu deo vaše ishrane jer su bogate ugljenim hidratima koji pomažu u održavanju nivoa energije i proizvodnje majčinog mleka. Obogaćeni proizvodi od celog zrna sadrže gvožđe, vlakna i folnu kiselinu koji su neophodni u ranim fazama razvoja bebe. Majke koje imaju besane noći i iritaciju ujutru treba da započnu dan doručkom od žitarica od celog zrna.

3. Hrana bogata vitaminima

Vitamini su bogati antioksidansima i pomažu u obnavljanju tkiva. Vitamini pomažu u proizvodnji kolagena u telu koji pomaže u izgradnji novih ožiljnih tkiva, ligamenata i kože.

Povrće poput brokolija, spanaća su dobri izvori vitamina A i C, kalcijuma i gvožđa u ishrani.

Povrće i voće poput pomorandže, lubenice, jagode, grejpfruta i slatkog krompira bogati su vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta.

4. Hrana bogata vlaknima

Konstipacija može odložiti proces zarastanja pritiskom na rane i rezove, a vlakna su neophodna hranljiva materija koja sprečava zatvor obezbeđivanjem pokreta creva bez problema.

Sirovo voće i povrće dodaju grubu hranu ishrani i olakšavaju opstipaciju.

Ovas i raž imaju visok sadržaj vlakana i takođe su bogati izvori ugljenih hidrata, kalcijuma, proteina i gvožđa.

Sočivo, pasulj i mahunarke se takođe mogu uključiti u ishranu zbog sadržaja proteina i vlakana.

5. Namirnice koje se lako svare

Telo akumulira gas nakon porođaja. Nove majke treba da vode računa da ne jedu hranu koja izaziva gasove i zatvor. U periodu nakon carskog reza treba izbegavati konzumaciju brze hrane i gaziranih pića i konzumirati namirnice kao što su supe, kuvana jela, jogurt i druge namirnice koje organizam lako vari.

6. Hrana bogata gvožđem

Gvožđe održava nivo hemoglobina u telu i pomaže da se povrati krv izgubljena tokom procesa porođaja. Gvožđe takođe pomaže u funkcionisanju imunog sistema. Namirnice kao što su žumance, crveno meso, ostrige, goveđa jetra i suvo voće su bogati izvori gvožđa. Preporučeni unos gvožđa za žene starije od 19 godina je 9 mg dnevno. Prekomerna potrošnja gvožđa može dovesti do zatvora i treba ga izbegavati.

7. Tečnosti

Pijenje puno tečnosti pomaže u sprečavanju dehidracije i zatvora. Dobar unos tečnosti pomaže u pokretanju creva i pomaže u oporavku posle operacije. Tečnosti kao što su mleko sa niskim sadržajem masti, sokovi bez citrusa, biljni čajevi, jogurt i supe su dobri izvori esencijalnih hranljivih materija. Takođe bi trebalo da pijete 8 do 10 čaša vode dnevno.

Tečnosti kao što su pića obogaćena kalcijumom, nemasni jogurt i mleko poboljšavaju snabdevanje majčinim mlekom, što je suštinska komponenta dnevne ishrane bebe. Kofeinska pića kao što su kafa, čaj i energetska pića treba izbegavati jer mogu ući u majčino mleko i uticati na san vaše bebe.

8. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti kao što su obrano mleko, nemasni jogurt i sir obezbeđuju dobru dozu proteina, kalcijuma i vitamina B i D. Ovi minerali su neophodni za dojilje, a dnevno treba da se konzumira najmanje 500 ml mlečnih proizvoda.

9. Povrće i voće

Dok je svo voće i povrće korisno za mlade majke, zeleno povrće je posebno dobro jer je puno vitamina, gvožđa i kalcijuma. Pored pasulja, spanaća i brokolija, dobra je ideja uključiti stabljike lotosa i piskavicu u plan obroka. Pečurke i šargarepa su dobri izvori proteina za vegetarijance. Majke koje doje mogu imati koristi od antioksidativnih svojstava borovnica i dobrote citrusa bogatog vitaminom C.

10. Ostala hrana

Pored gore navedenih namirnica, uključujući začine pomoći će novopečenoj majci da se nosi sa fizičkim zahtevima koje joj porođaj postavlja. Kumin, kurkuma, đumbir i beli luk su neki začini koji imaju lekovita svojstva.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook