Ako ste novi roditelj i vidite svoju bebu kako se grebe po licu češće nego što bi se očekivalo, mora da brinete i pitate se šta možete da uradite povodom toga. Normalno je da se bebe češu po licu i ne morate se brinuti, jer postoje određene mere koje možete preduzeti da sprečite svoju bebu da se grubo grebe po licu. Bebe ne mogu da kontrolišu većinu svojih pokreta tela sve dok ne napune nekoliko nedelja. Dakle, kada pređu ovo trajanje, počinju da se vrpolje i mogu na kraju da se grebu. Postoji nekoliko razloga za to:

1. Suva koža i svrab

Suva koža koja svrbi i koja se ljušti jedan je od najvećih razloga zbog kojih bebe češu lice. Nakupljanje prljavštine i bakterija može izazvati akne ili bubuljice, što će dovesti do toga da vaša beba počeše lice.

2. Refleks zaprepašćenja

Bebe su osetljive na svetlost i zvukove. Normalno je da se osećate iznenađeno ili šokirano okolinom. Ponekad ih jako svetlo ili zvuk buke mogu uplašiti dok doživljavaju nove senzacije. To je ono što mi nazivamo refleksom zaprepašćenja, a kada se uplaše, mlataraju rukama. I pogodite šta se dešava kada mlataraju rukama? Na kraju se češu po licu. Naravno, ovo je nehotični odgovor na stimulus.

3. Istražite njihovo lice

Dodirivanje lica je takođe refleks koji ljudi uče od malih nogu. Kada je dete u materici, ima malo prostora za kretanje ili istraživanje. Kada vaše novorođenče konačno izađe, počinje da istražuje okolinu i delove tela, uključujući i lice. To znači da će posegnuti za svojim licem, prirodnim i instinktivnim odgovorom. On doživljava nove senzacije i pokušava da razume kako njegovo okruženje reaguje na to kako ono reaguje.

4. Emocionalni razlozi

Kada se beba oseća uznemireno ili nesrećno, veća je verovatnoća da će zamahnuti rukama i nogama u vazduhu. Kao rezultat toga, mogla bi da se počeše po licu. Kada se deca osećaju frustrirano, češu se po licu što koriste kao mehanizam za suočavanje. Morate uzeti u obzir njihove emocionalne znake i videti šta ih pokreće. Samo provedite više vremena sa svojom bebom i pazite na nju.

5. Infantilni ekcem

Ova kožna bolest, koju karakterišu crvene, suve mrlje koje svrbe, obično pogađa odojčad. Neprekidni svrab povezan sa ekcemom može izazvati bebe da instinktivno češu lice, tražeći olakšanje. Nažalost, ovo dobronamerno grebanje može pogoršati stanje, izazivajući dalju iritaciju kože i potencijalne infekcije. Psorijaza i atopijski dermatitis (ekcem) su glavni faktori koji se mogu pripisati noćnom svrabu, što može dovesti do toga da novorođenče dodiruje lice dok spava.

6. Temenjača i osip

Temenjača je uobičajeno stanje kože kod novorođenčadi koje karakteriše stvaranje žućkastih ili braonkastih ljuski na koži glave. Međutim, u nekim slučajevima, ove ljuske se mogu proširiti na čelo, obrve, pa čak i na obraze. Gruba tekstura i svrab uzrokovani temenjačom mogu navesti bebe da se češu po licu, tražeći olakšanje od nelagodnosti. Osip na koži takođe dovodi do toga da bebe svrbe lice.

7. Ujedi komaraca i insekata

Reakcija na ujede komaraca često može dovesti bebu da ozbiljno počeše lice, pogoršavajući osip, pa čak i izazivajući infekcije Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojih bebe svrbe lice i češu se.

Saveti za sprečavanje vaše bebe da se češe po licu

Ako vidite da se dete češe lice i glavi, nemojte paničiti. Možete to sprečiti u na nekoliko načina.

1. Hidrirajte lice

Možete sprečiti da vaše dete češe lice tako što ćete dobro brinuti o njegovoj koži. Redovno i najmanje dva puta dnevno nanosite nežni hidratantni losion na lice. Uverite se da je losion formulisan korišćenjem prirodnih sastojaka i da ne sadrži parabene, sulfate i štetne hemikalije jer mogu izazvati alergiju ili biti toksični za kožu bebe.

2. isecite nokte kada spava

Skratite nokte svojoj bebi kada spava. Uradite ovo jednom nedeljno jer bebi nokti imaju tendenciju da brzo rastu. Podrezivanje noktiju sprečiće ožiljke na licu kada pokuša da se ogrebe. Ako planirate da mu seckate nokte tokom dana, navedite partnera da drži bebu za ruke dok to radi. Budite nežni jer bi se vaše dete moglo vrpoljiti.

3. Povijte svoju bebu

Možete sprečiti svog mališana da mlatara rukama kad god se prepadne. Jednostavno uzmite tkaninu za povijanje i umotajte ga u nju. Povijanje vaše bebe će zadržati njegove ruke na mestu i sprečiće ga da se počeše po licu.

4. Nabavite par rukavica za svoju bebu

Ako svoju bebu naterate da nosi par rukavica, biće joj udobno i sprečiće je da se češe po licu. Imaju lep, mekan osećaj, a omotač oko ruke ili rukava obezbeđuje pristojan sloj izolacije i na taj način sprečava da joj bude hladno. Naći ćete ih u različitim bojama, slatkim dizajnom i veličinama.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook