Često se može čuti i pročitati da se grožđe smatra opasnim i neprikladnom namirnicom za bebe. Ovaj strah je najviše zasnovan a činjenici da je plod okrugao i gladak, te da lako može da sklizne u dušnik i uguši bebu. Bebe još nisu tako okretne ili iskusne sa pokretima jezika kao starija deca ili odrasli. Ovo je jedini razlog iz kojeg se grožđe ne preporučuje deci dok ne navrše dve godine.

Niko vam ne može dati odgovor kada tačno možete da verujete svom detetu da dobro ume da sažvaće puce, jer to u potpunosti zavisi od temperamenta deteta. Međutim, prepolovljeno ili pasirano grožđe možete dati detetu već od sedam meseci.

Osim toksina koji potiču od pesticida koje može da sadrži, grožđe je prilično zdravo. Bogato je antioksidansima, posebno crno grožđe. Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala, a time i od starenja ćelija i tumorskih ćelija. Oni takođe podržavaju imuni sistem. Grožđe takođe sadrži flavonoide, koji promovišu zdravo srce. Takođe obezbeđuju vitamin C, vitamin A, vitamin B1, B2, B3 i folnu kiselinu (vitamin B9). Folna kiselina je apsolutno neophodna za razvoj centralnog nervnog sistema, koji uključuje mozak.

Grožđe takođe obezbeđuje važne minerale, posebno kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Gvožđe je takođe sastavni deo grožđa, posebno u crnog grožđu. Većina ovih zdravih sastojaka nalazi se direktno ispod ljuske, pa je stoga guljenje grožđa dobro samo radi smanjenja pesticida, ali loše za očuvanje antioksidanata i vitamina.

Inače, grožđe je po učestalosti smrtnih slučajeva od gušenja kod mališana treća namirnica. Na prvom i drugom mestu su kobasice i slatkiši. Sve u svemu, hrana je odgovorna za polovinu smrtnih slučajeva od gušenja kod dece mlađe od pet godina.

BONUS VIDEO

KAD NA VRBI RODI GROŽĐE: Dačić poslao Amerikancima JASNU PORUKU za lažnu državu Kosovo!  Kurir televizija


Izvor: Yumama