Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOJIĆU SINA DO 9. GODINE, SAMO ME GLEDAJTE: Svi su osudili mamu zbog njene odluke, a evo šta im je ona odgovorila

Autor Sandra Krstanović

Mama je svojom odlukom da će dojiti sina do devete godine, izazavla veliku osudu na mrežama.

 dete-dojenje.jpg Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sva deca hrane isključivo majčinim mlekom do 6 meseci starosti, a da bi  najbolje bilo kada bi dojenje trajalo do druge godine. Iako produženo dojenje ima svoje prednosti, neke majke idu u krajnost i žele još duže da doje svoju decu, zbog čega su često osuđivane da to nije normalno i da šteti detetov psihičkom i fizičkom zdravlju.

Mama Temejaka Tate je uprokos brojnim osudama rekla: "Baš me briga šta drugi misle, svoje treće dete ću da dojim sve dok ono ne odluči da prestane, čak i ako to bude kada navrši devet godina".

Ona navodi da je želela da doji dugo svu svoju decu, ali sa prvim detetom se baš namučila da pokrene mleko."Sa prvim detetom sam se u početku baš mučila i pala sam u depresiju, jer nikako nisam mogla da pokrenem dovoljno mleka. Nažalost kada je počelo lepo da sisa, ostala sam drugi put trudna i mleko je jednostavno prestalo", ispričala je medijima.

Svoje drugo dete, devojčicu koja sada ima sedam godina, dojila je bez problema do treće trudnoće. Htela je da doji i u tandemu, ali kada je rodila, ćerka joj je rekla da više ne želi majčino mleko, jer smatra da ono sada pripada njenom tek rođenom bati.

 dojenje-mama-sin.jpg
Mama doji sina
Izvor: Shutterstock

"To me je slomilo opet, ali poštovala sam njenu odluku. Ne sremim se da harnim dete u javnosti i uživam u tome. Smtram da dojenje psihički dobor utiče na mene", izjavila je mama. Iako nije uspela da osvari svoj san da doji u tandemu, ova mama neprekidno doji već jako dugo i za to vreme je donirala mleko i za devet drugih beba. Njen najmlađi sin sada ima tri godine i namerava da ga doji koliko god on to želi, a Tate se nada da će to tajati još dugo.

"Svaki komentar da produženo dojenje škodi deci je smešna. Zato ću sina dojiti, ako treba i do njegove 9 godine. Samo me gledajte", bila je izričita mama.

Stručnjaci za dojenje ističu da je u svetu prosečan uzrast odvikavanja od dojenja između 2. i 7. godine.

"U nekim kulturama se produženo dojenje smatra neprirodnim, ali samo zato što mi na to nismo navikli, ne znači da je to bolesno. Produženo dojenje ima svoje prednosti. Hormon oksitocin koji se izlučuje kroz majčino mleko može da pomogne malom detetu u regulaciji emocija kada je uznemireno ili povređeno. To je supermoć", istakla je Pinki Mekkej stručnjak za dojenje.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica