Kada ste prvi put roditelji, radićete najbolje što možete i trudićete se na svaki način da ne naškodite svom detetu, ali budite sigurni da grešaka mora da bude. Biće ih i kod drugog, trećeg, petog deteta, ali ćete sa iskustvom sve više učiti.

Jedna mama je donela njen spisak stvari koje je naučila iz svog iskustva i shvatila da te stvari neće ponoviti sa drugim detetom.

1. Neću imati toliko gostiju posle porođaja

Bila sam iscrpljena i trebalo mi je vreme za mene, moje dete i mog muža. Nakon porođaja došla je nepregledna kolona ljudi, a ja se sećam da sam samo mislila: 'Molim te, odlazi i pusti me da spavam'. Lepo je imati goste, ali sa drugim detetom biće to pod mojim uslovima i kada ja budem spremna za to.

2. Neću reagovati odmah na svaki plač

Reagovala sam na svoju bebu svaki put kada bi i malo zaplakala, i noću i danju. Sa drugim detetom biću više opuštena. Sada znam da se ponekad bebe samo javljaju i nastave da spavaju, a i ako plače minut ili dva, neće ništa da joj se desi ako ja ne mogu odmah da dođem.

3. Neću sve pokušavati da uradim sama

Teško mi je bilo da se opustim da mi neko pomaže. Osećala sam da sve moram da učinim sama, i bilo je iscrpljujuće. Kladim se da ću drugima dopustiti više, a ako ne ponude pomoć, biću hrabra i pitaću.

4. Neću postati rob bebine rutine i spavanja

Sebe sam dovela u smešan položaj jer sam ceo dan organizovala oko detetovog spavanja. Izbegavala sam da idem bilo gde kako se to ne bi sukobilo sa bebinim spavanjem, a onda sam se osećala frustrirano i zarobljeno. Ovaj put, sve će iči svojim tokom i biće savršeno u redu da se moja beba uklopi u raspored dok raste.

Spavanje, uspavljivanje, mama, beba
Shutterstock Mama peva uspavanke bebi

5. Neću spakovati pola kuće kada idem na kratak put

U svoje kofere stavila sam sve osim kuhinjskog posuđa. Sa drugim detetom neću napravitii sličnu grešku, trebaju mi samo osnovne stvari - pelene, maramice i hrana.

6. Neću se osećati krivom ako napravim nešto pogrešno

Sa prvim detetom sam pročitala svaku knjigu o roditeljstvu koju sam otkrila, šta bi roditelji trebalo i ne bi trebalo da rade, te sam slušala svaki savet bez obzira ko god mi ga dao. Zbog svega što sam napravila sumnjala sam u sebe. Počela sam sumnjati i u vlastiti instikt. Počela sam za sve što radim da mislim da je pogrešno. Ovaj put verovaću sebi i biću nežnija prema sebi. Praviću greške, ali ispraviću ih i stići do kraja.

7. Neću provoditi sate pripremajući kašice

Ozbiljno, provodila sam sate pripremajući kašice, a onda ih zamrzavala u male kockice i odmrzavala i tako hranila svoju bebu. Ovaj put ne mislim da radim tako.

Beba, voće, kašice
Shutterstock Mama hrani bebu

8. Neću brinuti zbog bebinog razvoja

Koliko sati sam potrošila zbog zabrinutosti da su bebe mojih prijateljica puno naprednije od moje bebe. Druga deca su već hodala, a moje nije. Druga su već brbrljala dok je moja govorila samo 'tata'. Naravno, uverila sam sebe da sam loša mama i da radim nešto pogrešno. Ovaj put ćemo se odmoriti, znam da se svaka beba drugačije razvija i to nije trka ko će prvi stići do cilja.

9. Neću više biti dosadna mama

Oprostite Fejsbuk prijatelji za otprilike 7965 fotografija koje sam objavila tokom prve godine bebinog života, znam da bi vaši dani bili ispunjeni i bez fotografija moje bebe kada prvi put koristi viljuškicu... Pokušaću ovaj put da ne idem tako daleko.

10. Neću zanemariti svoje prijatelje

Žao mi je što mi je trebalo godinu dana da nazovem svoje prijatelje nakon što je beba došla u moj život. Za sve dogovore koje nisam poštovala jer je bila bolesna ili samo nervozna. Obećavam da ću biti bolja i da ćemo biti u kontaktu.

(Yumama)