Kažu nam da će beba morati često da jede, da ćemo morati da je presvlačimo i da će spavati. A onda, svaka od vas je barem jednom pomislila, može da se bar malo posveti sebi. Možda čak stignem i da vežbam?

Da, slušamo razne priče o tome kako majčinstvo izgleda, sve dok zapravo ne dođemo u taj period života.

Evo kako to izgleda kod jedne mame:

6:30 Budim se jer mi se beba migolji kod ramena. Opet sam zaspala dok sam ga dojila. Ne brinem se, obezbedili smo sve da beba bude siguna u snu. Jedino što mi je mleko išlo iz grudi dok sam tako spavala. Samo privučem bebu da nastavi da sisa. Opet zaspimo.

7:30 Opet se dešava isto! Opet sam zaspala pre nego što sam navukla majicu.

9:00 On je budan, ali neće da leži. Pokušavam da ga dojim još malo, da zaklopim oči bar pet minuta, ali moram da mu menjam pelenu. Oblačim se i idemo na presvlačenje. Opet je tako malo stvorenje kakilo toliko da ne poverujete.

9:08 Budan je, ali neće da legne. Držim ga u marami na grudima dok pokušavam da pripremim doručak. Prosula sam i malo pahuljica na njegovu glavu. Sada i on plače.

10:00 Vadim ga iz marame, idemo u dnevnu i ponovo ga dojim. Umiruje se, sisa. Uspela sam da odgledam celu epizodu serije. Zaspao je i ovo je mnogo lepše nego što sam mislila.

10:59 Vreme je za nove pelene. Ipak nije toliko lepo. Zar nisam malopre menjala pelene?

11:05 Stavljam ga u ljuljašku, on se vrlo brzo budi, pa ponovo zaspi. Ostala mi je odeća za pakovanje na stolici. I kupatilo je u neredu. Trebalo bi da uradim bilo šta od ovoga.

12:00 Blejs se budi, a ja sedam u pokušaju da pojedem par keksića. Morala sam opet da mu menjam pelene, a tek sam uzela keksiće u ruke. I, naravno, vreme je za ponovno dojenje. Ipak, grudi su mi se upalile i sada nam je sve duplo teže.

13:00 Krenula sam da se kupam, vidim da je srećan i miran. Završila sam sva mokra, ali sa bebom u rukama. Jedva sam uspela da se okupam.

14:00 I opet ga dojim. Oboje moramo da odspavamo posle traume u kupatilu. Dok spavam, zamišljam kako bi bilo lepo staviti malo šminke na lice.

16:00 Suprug dolazi kući. Čim je ušao, pravi ružnu facu jer se mali opet ukakio. Posle celog dana, na njega je red!

17:00 Suprug mi napokon pravi neku pravu hranu, a da nisu keksići. Pričamo o tome kako mu je prošao dan među svim tim ljudima kojim ne mora da menja pelene od jutra do mraka.

17:30 Jedem, napokon. Ne držim bebu u rukama. Mogu da se opustim.

18:00 - 21:00Klaster dojenje. Sedim na kauču i čitam dok on menja stranu na kojoj sisa. Malo pravi pauze, pa nastavlja. I ovo vreme smo suprug i ja išli negde na večeru... Počinjem da plačem kada se prisetim. Zar ću biti vezana za kauč satima i satima svakog božjeg dana? I baš tad, mališa je zaspao.

21:05 Menjamo mu pelene i uspevamo da ga ne probudimo. Stavljamo ga u krevetac. Sada ćemo imati bar dva sata za sebe. Koristimo to vreme da sedimo u kauču. Roditelji smo tek dve nedelje, a već smo lenčuge.