Opremanje dečje sobe ili kutka u vašoj sobi koji će biti namenjen mališanu, veoma je uzbudljiv, ali i odgovoran zadatak. Najvažnija stvar koja je bebi zaista potrebna je krevetac, a na tržištu ih ima zaista mnogo, veoma različitih.

Bezbednost

Najvažnije je da beba u krevecu bude bezbedna – svi kreveci koji se prodaju u registrovanim prodavnicama trebalo bi da ispunjavaju standarde bezbednosti, ali ako želite da se sami uverite na licu mesta, evo na šta treba da obratite pažnju.

Prva važna stvar je da dete ne može da ispadne iz kreveca, a za to su važne sledeće dimenzije – kada podignete ogradicu do kraja, od njenog vrha do gornje strane dušeka kada je spušten na najnižu poziciju, trebalo bi da ima najmanje 50 centimetara. Kada dušek podignete na najvišu poziciju, a ogradica je podignuta do vrha, dubina kreveca bi trebalo da bude najmanje 30 centimetara. Kada se dušek podigne na najvišu poziciju, a ogradica spusti do kraja, dubina treba da bude najmanje 15 centimetara.

Veličina dušeka

Kada birate dušek, obratite pažnju da razmak od ivica dušeka do ogradice kreveca ne bude više od dva centimetra. Takođe, dušek treba da bude čvrst, jer mekani dušeci poredstavljaju opasnost od gušenja – zbog čega je savet da kupite novi dušek čak i ako uzimate polovan krevetac.

Letvice ogradice

Bilo kakvi veći otvori moraju da budu dimenzija između pet i 9,5 centimetara, kako beba ne bi zaglavila glavu ili ispala kroz otvor.
Manji otvori ne smeju da budu širi od tri do pet centimetara, jer bi mališan mogao da zaglavi rukicu ili nogicu, a oni najmanji moraju da budu od pet do 12 milimetara, kako se ne bi zaglavili prstići.

Proverite da na krevecu nema nikakvih oštrih ivica na koje bi dete moglo da se udari ili da se za to zakači bebina odeća.

Lakoća korišćenja

Veoma je važno da krevetac bude lak za korišćenje, jer je poslednje što želite da se umorni i neispavani "rvete" sa krevecem. Obratite pažnju da se ogradica lagano spušta i podiže, kao i da ogradica ne bude previsoka, kako biste mogli da se sagnete preko nje bez muke.

Takođe, obratite pažnju na to da li krevetac ima točkiće jer će vam to olakšati premeštanje po sobi kada zatreba. Dobro je i da na točkićima postoje kočnice, tako da možete da zakočite krevetac kada želite, kako se ne bi pomerao.

Krevetac od više delova

Na tržištu se danas mogu naći i razni kreveci 2 u 1, 3 u 1, 5 u 1. Pored kreveca, u ovom "paketu" se mogu naći pult za presvlačenje, ormarić i slično, a kasnije se to može pretvoriti u veliki krevet, radni sto i slično.

U zavisnosti od toga koliko imate prostora u sobi, odlučite da li vam je praktičnije da kupite tako nešto ili samo krevetac. Ako kupujete neki od ovakvih krevetaca, obratite pažnju na dimenzije, ali i na to da li je sklapanje i rasklapanje jednostavno i lako.

BONUS VIDEO:

Kako spustiti bebu u krevetac da se ne probudi TikTok/sleepbyrachelle

(Yumama/N. Z.)