S obzirom na to da će se dete često buditi u prva tri meseca života, važno je imati realna očekivanja. Do sada ste čuli mnogo saveta kako da buđenja vaše bebe u toku noći budu što podnošljivija. Znate da bi trebalo da prigušite svetlo i nahranite je pre nego što je spustite u krevetac, a to ipak nije dovoljno.

Ovo su neke manje poznate strategije za "preživljavanje" koje pomažu:

Izbegavajte kontakt očima sa bebom

Verovali ili ne, kontakt očiju majke i novorođenčeta na bebu ima efekat kao da je upravo popila dupli espreso. Posmatrajući vaše oči, bebin rad srca se ubrzava, a krvni pritisak raste, što povećava njenu budnost. Ipak, u toku dana, slobodno gledajte svoju bebu direktno u oči jer ćete na taj način pojačati razvoj njenog mozga kao i osećaj povezanosti.

Regulišite temperaturu i stvorite idealne uslove za dobar san

I sami spavate bolje kada je prostorija malo hladnija. Ni sa vašom bebom nije drugačije. Održavajte veću temperaturu u sobi tokom dana, a malo je rashladite tokom noći. Neka optimalna temperatura bude između 18 i 21 stepena. Ukoliko nemate termostat kojim možete kontrolisati temperaturu, ostavite blago otvoren prozor tokom noći i budite sigurni da se bebin krevetac ne nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Zamračite prostoriju u kojoj beba spava

Svetlost predstavlja jedan od načina da regulišete poremećeni unutrašnji sat organizma. Prigušite svetlo tokom dana, a noću koristite male lampe koje će osvetljavati prostoriju tek toliko da se možete snalaziti u mraku.

Malo buke ne može da škodi - naprotiv!

Nemojte pružati bebi specijalan tretman tišine. Beba u vašem stomaku 24/7 može čuti sve zvuke kojima ste i vi izloženi. Naprimer, ukoliko uključite usisivač, vaša beba će to čuti duplo glasnije nego vi. Slobodno uključite radio i pustite tiho muziku ili ostavite bebu da spava iako se u prostoriji nalazi uključena mašina za pranje sudova.

Dojenje, kafa
Shutterstock Da li mama koja doji treba da pije kafu?

Prestanite da pijete kafu

Znate kako vas kafa drži budnima. Isto je i sa vašom bebom ukoliko dojite. Kofein koji se nalazi u kafi će se u određenoj količini pojaviti i u vašem mleku. Ono se u organizmu vašeg deteta akumulira vrlo brzo i ostaje u njemu onoliko koliko ostaje i u organizmu odraslog čoveka - 96 sati.

Neka beba bude sita

Počevši od 17h smanjite razmak između hranjenja deteta. Na primer, ukoliko obično hranite bebu na svaka tri sata, činite to na svaka dva. Ova strategija će ostaviti bebu punog stomaka i pomoći joj da spava bez buđenja 4-5 sati.

Odmorite malo sa menjanjem pelena

Istina je da ne morate menjati bebine pelene nakon svakog hranjenja. Ako vaše dete nema ekstremno osetljivu kožu ili se suočavate sa osipom od pelena, slobodno možete preskočiti ovaj korak. Pobrinite se da na vreme stavite pelene za noć, kao i kremu koja će štititi kožu bebe.

Noću slobodno koristite flašicu

Ako se dete budi češće noću, navikavajte ga na vaše mleko koje će piti iz flašice. Na taj način, vaš partner i vi ćete moći da zamenite uloge, pa će noćna dežurstva biti podnošljivija.

Krevetac, beba, soba
Shutterstock Soba za bebu

Vodite računa o tome u koju boju ćete okrečiti bebinu sobu

Svu znamo da postoje boje koje podstiču različite vrste osećanja kod ljudi. Agresivne ili depresivne boje zidova mogu mnogo doprineti tome da se vaša beba ne oseća dobro, pa vodite računa i o tome. 

Pružite bebi jedan kratak spa tretman

Studije su pokazale da novorođenčad koja su imala masažu pre spavanja se uspavaju mnogo brže i spavaju čvršćim snom nego ona koja nisu. Pre spavanja, pružite bebi petnaestominutnu masažu sa sporim potezima i laganim pritiskom koristeći bebi ulje.

Kupanje, beba
Shutterstock Kupanje bebe sa kupkom

Ritam vašeg disanja može mnogo uticati na vaše dete

Ukoliko beba zaspi na vašim grudima, potrudite se da usporite svoje disanje. Time šaljete bebi signal se smiri. Možete staviti slušalice u svoje uši i pustiti muziku koja vas umiruje, a ona će usporiti vaše otkucaje srca.

Neka krevetac bude smešten blizu vas

Krevetac koji ima mogućnost premeštanja je idealan za ovakve situacije. Bebe bolje spavaju u okruženju u kome se osećaju sigurno, a to je često prostorija u kojoj se nalaze njeni roditelji. 

(Yumama)