Odbijanje dojenja ili otežano sisanje može da ukaže na faze u razvoju, ali ovo takođe može da bude znak da vaša beba ima problem sa podjezičnom resicom. Frenulum, odnosno resica ispod jezika kojom je jezik povezan za dno usta, kod nekih beba može biti skraćen što dovodi do problema već u prvim danima. Beba u tom slučaju otežano sisa, teško guta.

Ovako skraćena resica sprečava bebu da podigne jezik, što najbolje može da se primeti dok plače. Najočigledniji znak je da otežano sisa, zbog čega je razdražljiva i nervozna. Jezik sa skraćenom resicom ispod ima srcolik završetak, a ne špicast, što možete videti kada se beba isplazi, odnosno kada pokuša da izbaci jezik van usta.

Frenulom može da utiče i na mame, samim tim što beba otežano sisa, stvaraju se regade na bradavicama, ali može da dovede do pojave mastitisa. Još jedna promena na koju pedijatri upozoravaju su plikovi u ustima. Doktorka Džidži Tadros, stručnjak za jezik beba, na snimku je pokazala kako ti plikovi izgledaju.

Pogledajte snimak:

"Možda ćete videti jednu veliku na sredini gornje usne ili mnogo malih, koje se zabele odmah nakon hranjenja", objasnila je na svom Instagram profilu.

Ostali znaci koji mogu da budu povezani sa ovim zdravstvenim problemom su:

  • bolno dojenje
  • bljuckanje i refluks tokom i nakon jela
  • udubljena brada
  • visoko nepce
  • nisko ležeći jezik
  • slabo napredovanje u težini

Kako se rešava problem skraćene podjezične resice?

U nekim slučajevima problem se rešava sam od sebe, kada dođe do sponatnog pucanja resice. Ako, do toga ne dođe u prvih nekoliko meseci potrebno je uraditi jednostavnu intervenciju - frenulotomiju - koju obavlja otorinolaringolog. Za bebe do 6 meseci ovaj postupak se obavlja bez anestezije, dok je u kasnijem periodu života potrebno ovu intervenciju uraditi pod totalnom anestezijom.

(Yumama)