Nije svejedno kako podižete i presvlačite bebu: Fizioterapeutkinja nam otkriva i posledice čestih grešaka

Fizioterapeutkinja Snežana Milanović za Yumamu je govorila o pravilnom rukovanju bebom, ali i posledicama nepravilnog postupanja.

Shutterstock/Privatna arhiva/Snežana Milanović

Ere tehnologije i društvenih mreža dovela je do brzog širenja informacija, pa su velike šanse da ste verovatno već negde nešto čuli o pravilnom rukovanju bebom ili, kako to neki nazivaju, "bejbi hendling" (baby handling).

Mnogi budući ili novopečeni roditelji, međutim, nisu sigurni šta to tačno podrazumeva, pa smo informacije o pravilnom rukovanju bebom potražili od fizioterapeutkinje sa dugogodišnjim iskustvom, Snežane Milanović.

"Baby handling je postupak pravilnog podizanja, držanja, nošenja, spuštanja, presvlačenja pelena i odeće, hranjenja i igranja sa bebom. Važno je kako to roditelji rade jer utiče na normalan senzomotorni razvoj i sprečava nepovoljan uticaj okruženja", kaže diplomirani fizioterapeut, čime već na početku razbija zablude onih koji smatraju da je svejedno kako podižu ili spuštaju bebu.

"Odraslima je svejedno kako će nešto raditi, ali detetu nije. Pravilnim postupanjem sve vreme šaljemo mozgu deteta informacije o pravilnim položajima i kretanjima. Ako to radimo na drugačiji način, dete će formirati lose šeme kretanja još u najranijem uzrastu kada njegov razvoj u velikoj meri zavisi upravo od onoga što roditelji rade, na koje se kasnije ne može lako uticati, a koje direktno utiču na sve što će dete motorički izvoditi samostalno".

Milanović je navela i primere situacija u kojima roditelji najčešće greše, ali i kakve to posledice ostavlja.

"Pridržavanjem detetove glave u budnom stanju pri podizanju i spuštanju na podlogu za presvlačenje ili u krevetac kada je dete budno i njegovi mišići su aktivni, gubi se prilika za formiranje optimalnog tonusa i spontanog zauzimanja položaja tela. Ako se to još radi prebrzo, tonus može da se pojača i da dete počne da se izvija glavom u nazad. Držanje bebe u uspravnom položaju pre navršena tri meseca života kada još uvek ne postoji neurološka zrelost kontrole glave, dovešće po naginjanja glave i trupa na jednu stranu i tako može da nastane asimetičan položaj tela, a ukoliko već postoji asimetrija, ona će se samo još više naglasiti".

Jedna situacija tiče se i presvlačenja, a fizioterapeutkinja je objasnila zašto je pogrešno ono što većina radi – kada stave bebu na podlogu za presvlačenje, rukom joj nogice podignu uvis kako bi izvukli pelenu ispod bebine guze i postavili novu.

"Podizanje nogu u vazduh i odvajanje karlice od podloge pri presvlačenju pre navršenih sedam meseci života pojačava Moro refleks (naglo širenje ruku u stranu zbog gubitka oslonca), onemogućiće dovođenje ruku do središnje linije i prihvatanje obema rukama ponuđenog predmeta ispred tela", zaključila je fizioterapeutkinja Milanović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako umiriti bebu  TikTok/kydkyronashville