Kako da oblačite bebu ove jeseni? Promenljivo vreme može da iznenadi, evo kako da budete uvek spremni

Kako temperature počinju da opadaju i postaju manje predvidljive, mnogi roditelji počinju su zbunjeni kako da oblače bebe. Evo kako da ne grešite, a da je detetu uvek prijatno.

Shutterstock

Nekad je teško da procenite da li je detetu dovoljno toplo ali nikada previše, a jesen može biti jedno od najizazovnijih godišnjih doba za oblačenje beba. Ono što je posebno teško pri odabiru odgovarajuće odeće za jesen je to što temperature mogu biti nepredvidive i bez sumnje će varirati. Dani su često topli, a ponekad čak i vrući, dok večeri mogu biti iznenađujuće hladne.

Bebe ne podnose dobro temperaturne promene. Nisu ni približno tako dobre kao odrasli u regulisanju telesne temperature, jer imaju veći odnos površine prema telesnoj težini i mnogo brže gube toplotu. One su takođe podložne pregrevanju, što znači da morate da pazite da ne oblačite bebu previše tokom dana kada je verovatno da će temperatura biti viša.

Sve se to svodi na isto pitanje „Šta da obučete bebi za ovu promenljivu jesen?“ Odgovor je da ćete morati da zavisite od mnoštva slojeva garderobe koji se mogu lako dodati ili skinuti u zavisnosti od okruženja u kojem se vaše dete nalazi.

Oblačenje u zatvorenom

Postoji mnogo opcija za jesenju odeću za bebe kada vaše dete provodi vreme unutra. Temperatura okoline će verovatno biti mnogo blaža, a to znači da imate mnogo izbora.

Uvek možete da počnete sa slojem udobne pamučne benkice ili bodića, koji će sa dugim rukavima biti sasvim dovoljan. Za donji deo, tu su pantalonice od pamuka, trenerkice ili donji delovi pidžame. Ovo je posebno zgodno za presvlačenje, jer nema mnogo slojeva koje morate da skidate. Ako beba ide na spavanje tu su i popularne zeke, jednodelni kombinezoni, sa različitim kopčanjima. Ako vam je malo hladnije u stanu, vunena garderoba je odlična opcija.

Vuna ima neverovatna svojstva regulacije temperature, omogućavajući koži da diše, a istovremeno čuva dragocenu telesnu toplotu. To je čini najboljim izborom u širokom rasponu temperatura, tako da možete manje da brinete o promeni odeće vašeg mališana kada postane toplije ili hladnije.

Oblačenje na otvorenom

Kada je u pitanju izlazak napolje, pitanje kako obući bebu u jesen postaje malo komplikovanije. Sada morate da se usredsredite na oblačenje bebe po vremenskim prilikama, tako da je važno da proverite šta se dešava napolju pre nego što odaberete odeću. Zapamtite da su bebe veoma podložne pregrevanju, pa iako bi moglo biti primamljivo da svog malog anđela obučete u milion slojeva kako biste ga zaštitili od hladnoće, ovo nije najbolji pristup.

Umesto toga, trebalo bi da napravite nekoliko slojeva tanje odeće, tako da ih možete lako dodati ili skinuti i prilagoditi temperaturu u par koraka. Ako vaša beba ima izbor samo između nošenja velike, teške jakne ili džempera ili laganog kombinezona, biće veoma teško da joj bude udobno.

 Ako je vreme već prilično toplo, odaberite nekoliko slojeva lagane odeće, poput zeka sa stopalima, i imajte dodatne slojeve na raspolaganju u torbi u slučaju da temperatura padne.

Ako je hladno, odlučite se za zeke sa stopalima i udobnu vreću za spavanje koju možete da otkopčate ili skinete ako je napolju previše toplo. Uzmite tople čarape i rukavice ako planirate da budete napolju uveče i razmislite o bodiju dugih rukava.

Oblačenje za spavanje

Da biste sprečili da se vaša beba previše ohladi noću, važno je da izaberete odeću za spavanje koja će pomoći da prirodno reguliše temperaturu, čak i ako se temperatura snizi u toku noći. Povijanje je idealna opcija za novorođenčad, držeći ih bezbedno na leđima i osiguravajući da im bude toplo i udobno tokom cele noći.

A ako je vaše dete prošlo fazu povijanja ili želite da je preskočite, još uvek imate mnogo opcija. Vreće za spavanje su odlična opcija jer su bezbedne za sve uzraste, deca ne mogu da se otkriju tokom noći. U hladnijim noćima, bebu obucite toplije ispod vreće za spavanje. Pokrivači, nisu preporučljivi ni bezbedni u dečijim krevecima niti su potrebni kada je dete adekvatno obučeno.

Lako je zaboraviti da je u zatvorenom prostoru u jesen mnogo toplije, i to morate uzeti u obzir kad god prelazite iz spoljašnjeg prostora u unutrašnji, ili obrnuto. Skinite sloj ili dva odeće vaše bebe svaki put kada uđete unutra i obucite ih pre nego što izađete. Ako ne izlazite tokom dana, obucite bebu u laganu odeću za maksimalnu udobnost.

Pazite na pregrevanje

Osim što praktično pristupate vremenu, pazite i na temperaturu vašeg deteta tokom dana. Ako primetite bilo koji od znakova upozorenja pregrevanja – kao što su znojenje, osip od vrućine, crvenilo na obrazima ili ubrzano disanje – morate brzo da ohladite bebu i skinete nekoliko slojeva odeće.

Pravilo „jedan sloj više”

Kao opšte pravilo, beba treba da nosi jedan sloj više odeće nego što mislite. Ovo je odličan vodič kada ste novi roditelj i borite se da procenite koliko da obučete bebu. Zajedno sa redovnim proveravanjem temperature i prilagođavanjem ako su previše vrući ili hladni, prilično je lako da im bude udobno, bez obzira na vremenske prilike.

Birajte prozračne tkanine

Uvek se odlučite za prozračne, prirodne tkanine za svoju bebu. Iako neke veštačke tkanine efikasno zadržavaju toplotu, one stvaraju mnogo veći rizik od pregrevanja bebe od stvari kao što su vuna i pamuk, koji omogućavaju obilan protok vazduha i održavaju bebinu udobnost.

Ne zaboravite na kape, čarapice i rukavice

Ako je stvarno hladno i vetrovito, morate razmišljati o malim rukama i stopalima koje se brzo smrznu. Uvek obucite dodatne tople čarapice kada izlazite napolje, ne ostavljajte bebu bosu ni unutra. Možda se pitate i kada beba treba da nosi kapicu? Ne postoji tačan odgovor, ali ako je hladan dan, razmislite o tome da je stavite, a zatim redovno proveravajte temperaturu i skinite je ako postanu previše topli. Bebe gube mnogo toplote preko glave. Preporučljivo je i da posle kupanja beba nosi kapicu, kako se od mokre kosice ne bi prehladila.

Udobno ćebe može biti dobrodošlo u hladnim večerima pre spavanja, ali nemojte stavljati dete u krevet sa širokim ćebetom ili kapom, jer to stvara ozbiljne rizike.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10