Zašto beba često kije? Evo šta su sve uzroci i kada treba otići kod lekara

Ako vidite da dete često kija, ne bi trebalo da budete previše zabrinuti jer je to znak da mu organizam još uvek ima dobre reflekse. Evo na šta sve kijanje bebe ukazuje i kada je potrebno da se obratite lekaru.

Shutterstock

Deca koja često kijaju su uobičajena briga mnogih roditelja. Konkretno, bebino kijanje je refleks koji kontroliše nervni sistem da očisti čestice prašine ili strane predmete u disajnim putevima, pomažući u uklanjanju uzroka zagušenja u disajnim putevima. Pošto je vazduh koji udišemo pun čestica prašine, hemikalija, klica, zagađivača i drugih nečistoća, telo mora da ih prirodno očisti kijanjem.

Refleks kijanja pomaže u čišćenju bebinih disajnih puteva tako da vazduh može prirodno da ulazi i izlazi iz nosa. Dakle, ako malo dete kašlje i kije, ali nema temperaturu ili ga ne prate drugi simptomi kao što su kijavica, osip i sl., roditelji ne treba da brinu da beba ima ozbiljan zdravstveni problem.

Međutim, ako dete dugo kija u kontinuitetu, roditelji treba da odvedu dete kod lekara kako bi otkrili uzrok i blagovremeno lečili.

Zašto deca često kijaju

Kijanje je uobičajeno kod dece i može biti uzrokovano sledećim:

Bebe moraju da očiste disajne puteve

Novorođenčad dišu na nos, a potrebno je oko 3 do 4 meseca nakon rođenja da nauče kako da dišu na usta. Stoga, kad god se u disajnim putevima nađe neki strani predmet kao što je prašina, sluz itd. koji ometaju proces disanja, dete će često kijati da bi očistilo disajne puteve i pomoglo normalnom disanju.

Roditelji treba da očiste bebin nos tako što će dva puta dnevno (ujutro i uveče ili posle kupanja) ubaciti fiziološki rastvor u bebin nos, u kombinaciji sa malim pamučnim štapićem za čišćenje nosa.

Začepljene nozdrve 

Dečije nozdrve su često začepljene. Kod bebe koja doji, kada se doji, jedna strana bebinih nozdrva (strana koja je pritisnuta uz majčino telo) može biti pritisnuta, što olakšava začepljenje. Ovo često uzrokuje da deca često kijaju odmah nakon dojenja. Neki drugi uzroci su to što deca moraju da čiste disajne puteve.

Male nozdrve

Deca često kijaju jer su nozdrve uže nego kod odraslih. Pošto su nozdrve male, čestice prašine u vazduhu se lako zarobljavaju u nosu, što dovodi do toga da beba mnogo kija da bi izbacila prašinu iz disajnih puteva.

Suviše suv vazduh

Pošto je dete malo, sluz u njegovom nosu se prilično brzo suši, posebno kada je hladno, suvo vreme ili kada beba živi u klimatizovanoj ili grejanoj  sobi. Kao rezultat toga, vaša beba će kijati češće.

Roditelji bi trebalo da koriste ovlaživač vazduha u prostoriji kako bi uravnotežili vlažnost. Takođe, izbegavajte da bebu stalno držite u klimatizovanoj sobi.

Zagađen vazduh

Udisanje nadražujućih materija kao što su dim tamjana, dim cigareta, isparenja kuhinjskog ulja, čestice prašine, dlake kućnih ljubimaca, parfemi jakog mirisa itd. u vazduhu takođe su uzroci zagađenja vazduha. Deca tada često kijaju. Pošto deca ne mogu da izduvaju nos ili izdahnu kao odrasli da bi se otarasila ovih okidača, mogu samo da kijaju neprekidno.

Pored toga, mnoga deca takođe kijaju nakon povraćanja. To je zato što nakon povraćanja, mleko ili hrana mogu ući u disajne puteve deteta, izazivajući iritaciju koja uzrokuje kijanje.
Ograničiti paljenje bilo kojih mirišljavih sredstava oko bebe, ne dozvolite nikome da puši u kući, redovno usisavajte, otvarajte vrata da vazduh cirkuliše, vetrite. Roditelji ne treba da puste dete da legne odmah nakon hranjenja ili jela.

Dete ima temperaturu ili je bolesno

Kijanje deteta je takođe znak upozorenja da je dete prehlađeno. Uobičajeni simptomi prehlade uključuju: infekciju gornjih disajnih puteva, kašalj, kijanje i curenje iz nosa. Pošto imuni sistem deteta još nije zreo, lako se zarazi od drugih članova porodice.

Roditelji treba da se uvere da je svako ko dođe u kontakt sa njihovom bebom dobro oprao ruke. Ljudi koji su bolesni, prehlađeni ili kašlju treba da izbegavaju kontakt sa decom. Ako je dete prehlađeno, roditelji treba odmah da ga odvedu dete kod lekara kako bi izbegli težu respiratornu infekciju.

Alergije

Kijanje može biti uzrokovano alergijskim rinitisom (polenskom groznicom). Udisanje čestica u vazduhu uzrokuje da telo neke dece razvije alergijsku reakciju, što dovodi do polenske groznice. Osim toga, ovo stanje može nastati i usled udisanja životinjske dlake, zagađenja, prašine, polena ili ujeda insekata,...

Deca ne mogu u potpunosti da izbegavaju alergene. Zbog toga, kada beba stalno kija zbog alergija, roditelji treba da odvedu dete kod lekara da mu prepiše antihistaminik koji će pomoći u ublažavanju simptoma.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids