U čemu je tajna neodoljivog mirisa beba? Njime čak i bude mamu i pomažu da vrati energiju i sve pregura

Mama i beba imaju posebnu vezu i o tome je teško raspravljati. Naučnici veruju da na pojavu tako snažne povezanosti utiče miris bebe - poseban je, budi najlepša osećanja.

Shutterstock

Miris bebe vas bukvalno udavi u nežnosti, tera da grlite dete danonoćno i lišava majku sve snage volje. Sada je podređena ovom malom stvorenju i čak izgleda da je potpuno oduševljava, uprkos umoru i nedostatku sna.

Štaviše, naučnici nisu u potpunosti shvatili prirodu ovog mirisa. Sakupili smo sve što smo uspeli da saznamo o mirisu bebe.

Nekada se smatralo mitom

Neodoljiv miris beba se čak pripisivao halucinacijama koja se pojavljuje zbog nedostatka sna kod mladih majki. A ako ne, onda su prisustvo mirisa pripisali talku, maramicama za bebe i drugoj kozmetici za negu novorođenčadi. Ali ne možete se raspravljati sa činjenicama: specifičan miris beba zaista postoji.

Štaviše, majke to osećaju mnogo jače od očeva. To je kao poremećaj spavanja – dokazano je da deca ometaju san majki svojim mirisom, ali ne i očeva.

Ne traje zauvek

Ovaj miris će nestati za oko šest nedelja, pa odvojite vreme da uživate u njemu. Inače, upravo ta kratkotrajnost komplikuje istraživanja naučnika. Pokušajte da ubedite mamu da još jednom pruži priliku za testiranje. Da, lakše je pomeriti egipatsku piramidu sa svog mesta.

Mama je odgovorna za miris

Ovo nije sasvim sigurno. Naučnici veruju da uzrok bebinog mirisa može biti amnionska tečnost koja okružuje fetus svih 9 meseci koliko raste u materici. Na miris ove tečnosti može uticati ukus majke. Inače, počevši od petog meseca, dete je već u stanju da razlikuje ukuse, pa se preporučuje da se beba navikava na zdravu hranu čak i tokom trudnoće.

Misterija verniksa

Drugi mogući izvor mirisa je verniks. Beba se rađa prekrivena ovom belom supstancom nalik siru. Verniks štiti bebinu kožu i u materici i tokom porođaja. Sada lekari savetuju da se ne pokušava da se ispere što je pre moguće. Postoji mišljenje da štiti bebu od mogućih infekcija i nakon rođenja.

Miris utiče na mozak

Uglavnom po majčinoj strani – šta da se radi, tate, majka i novorođenče zaista imaju posebnu vezu. Naučnici su sproveli eksperiment: davali su ženama, uključujući i one koje nisu rodile, da pomirišu pidžame beba, i istovremeno čitaju njihovu moždanu aktivnost.

Ispostavilo se da u ovom trenutku i onima koji su rodile i onima bez dece budi isti deo mozga. On može ohrabriti ženu da se brinu o bebi trostrukom snagom. Istina, ova reakcija je jača kod majki. Možda zato što trudnoća i porođaj fiziološki menjaju ženski mozak.

Naknada za trud

Dakle, iz nekog razloga, možda evolutivnog, žene su podložnije dečjim mirisima. Naučnici čak sugerišu da radost koju majka oseća kada udiše bebin miris ima za cilj da nadoknadi poteškoće roditeljstva i učini majčin trud i umor prijatnijim. I to nije metafizika: miris dece stimuliše proizvodnju dopamina u telu žene - hormona sreće.

Dopuna energije

Još jedna verzija koja povezuje nerealnu izdržljivost mladih majki i miris dece. Veruje se da zahvaljujući aromi bebe, majka zaboravlja na sopstvenu iscrpljenost, što im budi skrivene rezerve energije. Inače, nemoguće je objasniti kako žena može da živi nedeljama na neredovnom jelu i fragmentarnom snu i da ne poludi.

Kako bebe mirišu?

Kao što majka udiše miris svoje bebe, tako i ona udiše njen. Zato deca tako brzo čitaju stanje odrasle osobe koja ga drži u naručju. Ako je majka mirna, diše odmereno i duboko, onda se i dete ponaša na isti način: smiruje se i zaspi. Ovo „međusobno disanje“ jača vezu između majke i bebe.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom  Instagram/ 1tekkurabiy