Svaka majka treba da zna da je njena beba prepoznaje još od prvih minuta svog života. Razlikuje ih od svih drugih ljudi, a evo kako to može da uradi.

"Beba koristi četiri važna čula da identifikuje svoju majku: sluh, miris, dodir i vid", objašnjava dr Džesika Maden, pedijatar neonalog.

Novorođenče na samom rođenju može da prepozna svoju majku, a istraživanja su pokazala da u trenutku kada majka prinese svoju bebu na kožu, dolazi do značajne promene u vitalnim znacima bebe - njihov ritam disanja i otkucaji srca se usporavaju, oni postaju mirni. Drugim rečima, dete odmah shvata da ga majka drži u naručju.

Bebe zapravo mogu da čuju majčin glas još dok su u materici.

"Postoje dokazi da bebe prepoznaju majčin glas već u trećem tromesečju trudnoće", kaže pedijatar.

Odmah po rođenju bebe prepoznaju majčin glas i više ga vole od svih drugih glasova. Oni takođe preferiraju i zvukove na jeziku kojim je njihova majka govorila tokom trudnoće. Ovo je još jedan od dokaza koliko je majčin govor uticao na razvoj bebinog mozga.

To znači da, kada se vaša beba rodi, ona već zna ko ste, samo po zvuku vašeg glasa. Istraživanja iz 2012. godine pokazala su da nerođene bebe aktivno slušaju majčin glas u materici tokom poslednjih 10 nedelja trudnoće.

Trudnica, trudnoća, baloni
Shutterstock Srećna trudnica

Da li bebe osećaju mamine otkucaje srca?

Tokom trudnoće beba može da čuje otkucaje majčinog srca. Sposobna je za to od sedmog meseca trudnoće.

"Novorođene bebe umiruje zvuk otkucaja srca", kaže pedijatar, i dodaje:

"Tokom trećeg trimestra, mozak fetusa se dovoljno razvio da prepozna da je ovaj otkucaj srca važan zvuk. Slušanje i reagovanje na zvukove majčinog srca je važno i za dalji razvoj fetalnog mozga."

Ultrazvuk, trudnica, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Da li novorođenče oseća svoju majku?

Ne samo da beba prepoznaje miris svoje majke, on je za nju i umirujuć. Fetus je izložen jedinstvenom mirisu i ukusu majčine amnionske tečnosti, što doprinosi visoko razvijenom čulu mirisa kod bebe pri rođenju, kažu istraživači.

"Postoji nekoliko studija koje su pokazale da novorođenčad imaju prednost prema majčinom mleku i mirisu tela tokom prve nedelje života, u odnosu na druge ljude", kažu naučnici.

Mamin miris opušta bebu i stvara važnu vezu, zbog čega je i kontakt koža na kožu toliko važan.

"Mogućnost da pomiriše, čuje, okusi i dodirne svoju majku olakšava bebi tranziciju u život u novom svetu, jača vezu sa majkom, a takođe pomaže i bebama da brže prihvate dojenje", objašnjavaju stručnjaci.

(Yumama)