Da li su normalni krmelji kod beba? Najčešći uzrok je bezopasan, a evo kada morate kod lekara

Pre nego što vas zabrinu krmelji kod novorođene bebe saznajte zašto se javljaju, ali i kada treba da odvedete dete kod lekara.

Shutterstock

Krmelji kod novorođenih beba nisu neuobičajeni i najčešće se pojavljuju zbog začepljenog suznog kanala. To nije ništa strašno i uglavnom se ovog problema možete rešiti i kod kuće, ali ako se pored krmelja jave i drugi simptomi poput otoka ili žutog sekreta iz očiju, trebalo bi da potražite savet lekara.

Krmelji se javljaju kod najmanje šest odsto novorođenih beba i uglavnom su posledica zapušenog suznog kanala, mada u nekim slučajevima krivac može da bude konjuktivitis i tada je potreban medicinski tretman.

Naravno, uvek je najbolje da lekar utvrdi šta je tačan uzrok krmelja i da vam kaže koje korake treba da preduzmete.

Zapušen suzni kanal

Jedan od čestih uzroka krmelja je začepljen suzni kanal, a to može da se desi jer na rođenju kanal nije otvoren kako bi trebalo.

Suze se formiraju u suznoj žledi koja se nalazi neposredno iznad oka. Suze imaju ulogu da čiste i podmazuju površinu oka, a kada trepćemo, kapci potiskuju suze u ove kanale koji je odvode u nos. Ukoliko je suzni kanal začepljen, suze se zadržavaju na površini oka, zbog čega su oči vlažne i stvara se lepljivi sekret u uglovima očiju, piše medicalnewstoday.com.

Konjuktivitis

Iscedak iz oka kod novorođenčadi može da ukazuje na konjuktivitis, odnosno zapaljenje tanke membrane koja štiti prednji deo oka. Razlikuje se od zapušenog suznog kanala po tome što beonjača u ovom slučaju ima crvenkastu boju.

U zavisnosti od vrste konjuktivitisa simptomi se obično pojavljuju između prvog i 12. dana po rođenju.

Neki od simptoma konjuktivitisa su:

  • Iscedak
  • Natečeni ili osetljivi kapci, često sa promenjenom bojom kože
  • Crvene, nadražene oči

Konjuktivitis nekad može da bude i udružen za zapušenim suznim kanalom. Takođe, može da se desi i da majka tokom porođaja bebi prenese neku bakterijsku ili viralnu infekciju koja zatim dovede do konjuktivitisa.

Hemijska iritacija

I hemijska iritacija može da bude uzrok konjuktivitisa kod novorođenčadi. Ponekad u porodilištima bebama stavljaju mast za oči nakon rođenja kako bi se sprečile infekcije, a kod nekih od njih to dovede do iritacije i simptoma konjuktivitisa.

Hemijski konjuktivitis kod novorođenčadi obično traje od 24 do 36 sati.

Šta da radite ako dete ima zapušen suzni kanal

U najvećem broju slučajeva, začepljen suzni kanal će nestati oko prve godine života deteta. Međutim, vetar, hladno vreme ili jako sunce mogu da pogoršaju sunce, zbog čega je dobro da dete nosi naočare koje će mu zaštiti oči.

Čišćenje očiju

Pre nego što počnete da čistite krmelje bebi, dobro operite ruke toplom vodom i sapunom. Zatim tupfer umočite u mlaku vodu i nežnim pokretom očistite ugao oka bebe. Ako je na oba oka zapušen suzni kanal, za čišćenje drugog oka koristite drugi, čist tupfer.

Masaža

Doktor vam može savetovati da dva do tri puta dnevno masirate suzni kanal kako bi se otvorio, pri čemu će vam pokazati kako da to bezbedno uradite. Ukoliko jedna strana bebinog nosića postane crvena ili otečena, prestanite da radite masažu i idite kod lekara.

Obično se zapušen suzni kanal kod beba otvori nekoliko meseca nakon rođenja, ali ponekad su potrebne i medicinske intervencije, što procenjuje lekar.

Komplikacije

Ponekad začepljen suzni kanal može da dovede do infekcije koja se naziva dakriocistitis, a u pitanju je zapaljenje suzne kesice.

Simptomi ovog stanja mogu da uključuju:

  • Veoma gust iscedak iz oka
  • Crvenilo u uglu oka
  • Otok ili pojavu kuglice na jednoj strani nosa
  • Groznicu
  • Nervozu ili razdražljivost

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, potražite savet lekara. Takođe, ako primetite otečene kapke, žuti ili zeleni gnoj ili iscedak, kvrgu ili otok na unutrašnjem uglu oka novorođenčeta, javite se lekaru.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja  TikTok/clairesamay