Roditelje uvek zanima kako ih vide njihove novorođene bebe – jasno ili mutno, normalno ili naopačke? Na ova i mnoga druga zanimljiva pitanja odgovorio je pedijatrijski oftalmolog.

Odrasla osoba prima skoro 80% informacija putem vida. Novorođenče u ovom pogledu ne zaostaje. Osim toga, pomno posmatrajući svet, razvija se fizički, mentalno i emocionalno. Majke pokušavaju da uhvate poglede svoje dece, zanima ih kako se razvijaju njihove oči, kako novorođenčad vide svoje roditelje i, što je najvažnije, zašto im se uvek čini da je oko deteta malo iskošeno... Evo odgovora ruskog pedijatrijskog oftamologa Igora Erikoviča Aznaurijana:

Kada novorođenče počinje nešto da vidi?

"Ako je beba rođena na vreme i pravilno je formiran očni sistem, kao i deo mozga koji je odgovoran za rad vizuelnih analizatora, onda progleda odmah po rođenju. Naravno, tek rođena beba vidi iskreno loše - ne više od 4-5% onoga što odrasla osoba sa dobrim vidom vidi. Vizuelni sistem je najsloženiji u telu. O tome svedoči činjenica da se 40% moždane aktivnosti javlja u kontroli vizuelnog sistema (i kod odraslih i kod novorođenčadi). Ako uporedimo vizuelni sistem sa kompjuterom, onda su naše oči video kamere, ali serveri, video kartice i monitor se nalaze u mozgu. Vizuelni sistem počinje da radi kada impulsi počnu da ulaze u mozak, tj. od prvog trenutka kada je beba otvorila oči.

Šta tačno beba vidi? Kako beba vidi svoje roditelje u prvim danima života?

"Kao što sam već rekao, 4-5% vida omogućava bebi da vidi sve predmete veoma nejasno, kao u magli, a veliki predmeti se ističu na opštoj pozadini. Prva dva do tri meseca dete vidi one predmete koji su mu blizu - na rastojanju ne većem od 20-25 cm.Zbog toga, majčino lice u vreme hranjenja, koje je upravo u vidnom polju pamti se vrlo brzo. Iako je beba prepoznaje pre svega po mirisu, po zvuku otkucaja srca, po toj osetljivosti koja se nepovratno gubi u odraslom dobu.

Do kraja prvog meseca života beba vidi malo dalje - na udaljenosti od 30 cm može da prati predmet, razlikuje siluete, a na udaljenosti do 1 metar. Sa mesec i po dana, beba uočava okrugle trodimenzionalne objekte, na primer, loptu. Do tri meseca dete je u stanju da razlikuje lice ne samo svoje majke, već i onih koji su u stalnom kontaktu sa njim - tate, bake, dadilje.

Do četiri meseca, beba može da razlikuje pokretne igračke, a do šest meseci počinje da jasno vidi male predmete. I do jedne godine vidi skoro kao odrasla osoba, iako se vid razvija još nekoliko godina, do otprilike 3-4 godine.

Već u prvoj nedelji života dete ne može da zaustavi pogled na predmetu duže od 3-4 sekunde, a posle četiri meseca njegov pogled je samouvereno usmeren na nešto što ga zanima. Ali on ne percipira sliku u celini do otprilike 1 godine."

Kada beba počinje da razlikuje boje?

"U početku ne percipira podjednako svetle boje, ova veština će doći za 2,5 meseca. Dete razlikuje primarne boje do oko 5. meseca života. Senke - mnogo kasnije."

Što se tiče kontakta očima, da li ga je potrebno uspostaviti? Kako novorođena deca vide svoje roditelje – da li oni, na primer, razlikuju osmeh?

"Sigurno! Vaši izrazi lica i osmeh će u velikoj meri pomoći da uspostavite kontakt očima sa detetom. Najbolje je, kao što je gore pomenuto, ako vaše lice nije više od 20-25 cm od očiju deteta. Pa, razgovarajte sa bebom - tiho, mirno, sa nežnom intonacijom."

Šta beba najviše voli da gleda?

"Naravno, majka mu izgleda kao da je njeno lice najlepše. A takođe i za igračke svetlih boja, posebno crno-belih geometrijskih šara i figura. Ako odrasli koji su mu bliski iznenada promene izgled, može se okrenuti i čak zaplakati."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

beba 3 Tiktok/turykyem12