BEBA PLAČE ČIM JE SPUSTITE I TRAŽI SAMO VAS? Svi daju pogrešan savet, a evo šta stvarno pomaže

Stručnjaci otkrivaju šta pomaže kad beba plače čim je spustite i traži samo vas, i objašnjavaju da je to normalan deo razvoja.

Shutterstock

Iako je sasvim prirodno da je dete vezano za mamu, činjenica je da su neki mališani izrazito vezani za majke, do te mere joj "ne daju" da ode sama ni do toaleta.

Brojne mame pokazuju na društvenim mrežama kako izgleda život kada imate dete koje je izuzetno vezano za vas. Recimo, u jednom od snimaka koji na TikToku ima 12,9 miliona pregleda, maa po imenu Arijel ulazi sa svojom ćerkicom u toalet, spušta je da sedne na komodu, sve vreme stoji ispred nje i poručuje joj "sve je u redu, tu sam", ali devojčica počinje da plače čim je mama spusti. Kada pokušaj da je umiri ne uspeva, majka je ponovo uzima u naručje i dete se odmah umiri.

This browser does not support the video element.

Beba koja je vezana za mamu  TikTok/ arielvidal_

U opisu videa ova mama je napisala: "Nije lako imati bebu koja je non-stop ’zalepljena’ za vas. Ponekad osećam grižu savesti što nešto ne stižem da uradim, ali je nemoguće uraditi nešto jednom slobodnom rukom", napisala je između ostalog, dodajući da ima i autističnog sina, te da je majčinstvo teško, kao i da je teško biti 24/7 kod kuće sa decom.

I dok su mnogi u komentarima ovoj mami poručivali da "pusti bebu da plače", ali su mame čija su deca takođe izrazito vezana za njih ovoj mami pružile podršku.

"Ljudi koji kažu ’pusti je da plače’ nemaju pojma kako je imati dete koje je tako vezano za tebe. Posle izvesnog vremena ’ostavljanje deteta da plače’ samo pogorša stvari. Ako mogu da nastavim da radim ono što sam počela držeći dete na kuku, to ću i uraditi. Velika podrška za tebe, mama", jedan je od ovakvih komentara.

A evo i šta kažu stručnjaci, kako je najbolje da se ponašaju mame koje imaju decu izrazito vezanu za njih.

Za početak, ističu da je važno da mame znaju da bebe ovakvim svojim ponašanjem ne pokušavaju da ih izmanipulišu ili im otežaju život. I sve je u redu, odnosno, to je potpuno normalno.

"Kada smo istraživali ovakvo ponašanje, shvatili smo da je vezanost mehanizam za preživljavanje", kaže klinički socijalni radnik Kijana Šelton za parents.com. Ona je istakla da fizička bliskost sa roditeljem deci daje osećaj sigurnosti.

"Normalno je da se to intenzivira u uzrastu između šest i devet meseci, kada bebe upoznaju više ljudi, što intenzivira njihovu potrebu za osećajem sigurnosti".

Terapeutkinja Ebi Sengmajster ističe da se bebe ponašaju ovako jer "imaju zdravu, sigurnu povezanost sa roditeljem. Sigurna povezanost je osnova za bebeu i dete da izraste i razvija se na zdrav način".

Iako je to, dakle, znak zdrave povezanosti bebe i majke, činjenica je da mamama to teško pada, zato daju savete koji mogu da pomognu.

Uživajte u vremenu sa bebom

Umesto da pokušavate da smanjite vreme koje provodite u bliskom kontaktu sa svojom bebom, Sengmajster savetuje da to posmatrate kao priliku da se odmorite i napunite baterije, čak i po cenu da to znači da nećete završiti neke obaveze.

"Kada radim sa roditeljima koji imaju ovakvu bebu, ohrabrujem ih da malo uspore. Tokom tog vremena oni posmatraju šta se dešava i često zaključe da je problem bio u njihovoj ranijoj užurbanosti", kaže ona.

Kada su u pitanju saveti "pusti bebu da plače", kaže da to ne pomaže jer je važno odgovoriti na potrebu deteta za kontaktom, pošto je to osnova sigurnog tipa povezanosti.

Držite se rutine

Bebama i maloj deci je potrebna bliskost, a ako je to veoma izraženo, možda može da pomogne da odredite vreme za maženje. To će pomoći detetu da zna kada je vreme za uživanje u bliskosti sa mamom, pa će se osećati sigurnije i postepeno će se smanjivati njegova potreba da bude 24 sata dnevno "zalepljeno" za mamu.

Idite malim koracima

Šelton savetuje da počnete postepeno da se odvajate od deteta, recimo prvo budite udaljeni od njega 30 sekundi, pa se vratite, a onda povećavajte vreme na minut i tako redom.

Kada stvari postanu teške i iscrpljujuće, imajte na umu da je to samo faza i da neće zauvek biti tako, savetuju stručnjaci, podvlačeći još jednom da je izrazita vezanost deteta za mamu noramaln deo razvoja i znak sigurnog tipa vezanosti.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Stručnjak za mentalno zdravlje ovo ne radi sa decom  TikTok/ michellecharriere_