Mnogim mamama je rutina da nakon kupanja bebi očiste uši štapićem za uši. Međutim, stručnjaci često ističu da štapići za uši nisu najsrećnije rešenje, a evo šta o tome kaže pedijatar koji je na TikToku poznat pod imenom doktor Joši. On je objasnio kako bebama treba čistiti uši, šta kada se nakuplja cerumen i kada treba tražiti stručnu pomoć.

"Često me roditelji pitaju šta da rade sa ušnom mašću. Cerumen je zapravo dobra stvar jer štiti ušni kanal od vode, infekcija, povreda i stranih tela. U većini slučajeva, kada detetu izlazi cerumen iz ušiju, ne treba da radite ništa. Činjenica da ga vidite kako izlazi znači da se uši čiste same", rekao je pedijatar, pa objasnio koji su to znaci da se stvara previše cerumena u ušima bebe.

Pedijatar o čišćenju ušiju bebama TikTok/doctor_yoshi

 "Znaci mogu da uključuju probleme sa sluhom, bol u uhu ili osećaj da je uvo puno. Ako sumnjate da se cerumen nakupio u ušima bebe, izbegavajte da koristite štapiće za uši jer mogu da gurnu vosak dublje unutra i pogoršaju problem. U tom slučaju, idite kod svog pedijatra kako bi procenio situaciju i bezbedno uklonio vosak".

Dr Joši je istakao da se u slučajevima kada iznova dolazi do gomilanja ušne masti, preporučuje se korišćenje karbamid peroksida ili mineralnih ulja, kako bi omekšali cerumen da sam izađe iz ušiju.

On je pojasnio i da mnogi kao zamenu za to koriste hidrogen peroksid i da je to u većini slučajeva OK, ali da kod onih koji imaju suvu kožu u ušnom kanalu može da poveća proizvodnju cerumena.

Na kraju, doktor je istakao i da ne preporučuje uklanjanje cerumena iz ušiju pomoću sveća, što je trend koji je poslednjih godina popularan na društvenim mrežama. Kod praktikovanja ovog trenda, upozorava on, postoji rizik od opekotina, gubitka sluha i pucanja bubne opne, a pritom nije ni dokazano da je čišćenje ušiju na ovaj način efikasno.

BONUS VIDEO:

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10

(Yumama/N. Z.)