Mama po imenu Sara Bendel vrištala je i dozivala muža kada je njihova ćerkica, beba, počela da crveni u licu, prestala je da diše na kratko i pena joj je izlazila na usta. Ona je devojčicu odmah odvela u bolnicu, ali srećom, sve je dobro i beba je zdrava.

Sari su lekari rekli da je njeno dete doživelo kratkotrajnu neobjašnjivu krizu pri čemu dete prestaje na kratko da diše, promeni se boja kože i stepen njegove reakcije.

Ona je snimak ovog nemilog događaja objavila na TikToku kako bi podigla svest o tom stanju, a pedijatar dr Joši je kasnije objavio taj video kako bi posavetovao roditelje.

Dr Joši je istakao da kada dođe do kratkotrajne neobjašnjive krize, beba prestaje da diše ili diše neuobičajeno, koža postaje bleda, plava ili sivkasta, menja se mišićni tonus, tako da mišići postaju ili stegnuti ili mlitavi, a dete može i da izgubi svest.

Pedijatar o bebi koja je prestala da diše TikTok/ doctor_yoshi

Iako ovakav događaj uplaši svakog roditelja, pedijatar ističe da ovo stanje ne ukazuje na neki ozbiljan problem. "Ove epizode mogu da budu veoma uznemirujuće. Dobra vest je da u većini slučajeva traju manje od jednog minuta i ne ukazuju na ozbiljniji problem. Svakako, zahtevaju preglede kako bi se isključili problemi sa srcem, mozgom i neka druga medicinska stanja", pojasnio je on.

Šta uzrokuje krize i kako roditelji treba da reaguju

Doktor je rekao da je najčešći uzrok ovih epizoda refluks zbog kojeg dolazi do bljuckanja. Objašnjavajući roditelji šta da rade, rekao je: "Prvi korak je da podignete bebu i blago je lupnete po leđima, zatim proverite da li reaguje. Ako u bilo kom trenutku beba izgubi svest, započnite oživljavanje i pozovite hitnu pomoć".

Pedijatar savetuje da bebu odvedete na pregled posle prve ovakve epizode, kako biste sprečili buduće kratkotrajne krize, a podseća roditelje i da poštuju preporuke koje se tiču spavanja.

"Stavite bebu da spava na leđima, pobrinite se da spava na tvrdom dušeku i izbegavajte pregrevanje".

U komentarima ispod videa koji je doktor objavio, javili su se mnogi roditelji koji su sa svojom deci prošli kroz ovaj nemili događaj.

"Okrenula sam ga na stomak i lupnula po leđima. Sve mu je izašlo na nos, plakao je i tada sam znala da je OK", "Našoj bebi se ovo desilo i to je bilo nešto najstrašnije što sam doživela. Ne mogu a da ne brinem da će se desiti ponovo", pisali su roditelji.

BONUS VIDEO:

RODITELJI, PAŽNJA! Za sindrom iznenadne smrti novorođenčeta krivi pušenje i spavanje na mekom (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)