Temenjača kod beba je bezazlena, ali neprijatna pojava. To su belo-žućkaste ljuspice koje se pojavljuju na temenu glave, čelu, obrvama, iza ušiju i na leđima. Patronažna sestra Ivana Denić navodi da se ovo oboljenje može javiti i usled korišćenja šampona i kupki koji isušuju kožu, kada lojne žlezde kao odbrambeni mehanizam luče sebum. Prema njenim rečima ova pojava može da bude i nasledna.

Kao najbolji tretman Ivana preporučuje naonošenje bebi ili prirodnih ulja kao što su maslinovo ili bademovo pola sata pre pranja kose. Potom, kako ističe, četkom za bebinu kosu, kružno masirajte i iščešljajte teme. Nakon pranja dobro istrljajte peškirom kako bi se ljuspice skinule. Postupak je nekada potrebno da se ponavlja svakodnevno.

Patronažna sestra upozorava da ne skidate ljuspice grubo noktima, jer na taj način možete da oštetite kožu i da je inficirate.

Kako sprečiti pojavu temenjače?

Pojedine bebe imaju genetski veću predispoziciju za pojavu temenjače, međutim postoje načini da se ona spreči:

  • Bebi redovno perite kosu sa odgovarajućim šamponom koji je po svom sastavu blag, prirodan i prilagođen bebinoj koži.
  • Dobro isperite šampon iz bebine kose prilikom pranja, kako bi se izbegla pojava iritacije.
  • Odgovarajućom mekanom četkom jednom dnevno bebi četkajte teme, čak i ako nema temenjaču.
  • Obratite pažnju da bebina odeća bude od prirodnih materijala, jer oni omogućavaju dobar protok vazduha i regulisanje vlažnosti kože.
  • Majke koje doje mogu uzimati suplemente vitamina B koji je jako važan za zdravu kožu. Prilikom dojenja majke gube hranljive nutrijente koje ponekad teško mogu nadoknaditi samo ishranom. Zbog toga je nekad neophodno uzimati suplemente. U slučaju kada beba ima temenjaču, važno je da majka ima dovoljno vitamina B koji se kroz majčino mleko prenosi u bebin organizam i utiče na zdravlje bebine kože.
  • Kada dete ima temenjaču savetuje se da kupke traju što kraće kako se koža ne bi dodatno isušivala.
Dete, kupanje, pranje kose
Shutterstock Pranje kose

Estetski izgled je u ovom slučaju samo trenutno narušen tako da nema potrebe za brigom. Ukoliko ste ipak nesigurni šta da učinite, posavetujte se sa vašim pedijatrom oko izbora najboljeg rešenja.

(Yumama)