Bilo da ste ovo čekali celog svog života ili je vest o bebi šok, činjenica je da to potpuno menja vaš život.

Čini se da mnogo pričamo o tome kako su mame, a tate nekako zapostavljamo. I njima ovo može biti teško, prepuno lepih, ali i neverovatno teških momenata.

Znajte da se možete pripremiti i da ovaj put može biti lakši nego što se čini.

1. Istražujte

Iako fizički vi ne nosite bebu, to ne znači da niste deo svega. Čitajte o očinstvu, o tome šta je bebi potrebno. Ne zaboravite da se edukujete i o tome kako da pomognete mami u trudnoći i posle porođaja. Pogledajte kako da pomognete pri mučninama, kada ima gorušicu, uradite stvari umesto nje.

2. Mislite o svom zdravlju

Period pre dolaska bebe je odličan period da se fokusirate na svoje zdravlje. Ako pušite, prekinite tu naviku. Mamina izloženost duvanskom dimu nije dobra za bebicu.

Hranite se lepše i trenirajte. Idite na osnovne preglede kod lekara.

3. Pričajte sa suprugom kakvi roditelji želite da budete

Sada je pravo vreme da pričate o tome kakvi biste roditelji voleli da budete. Gde će beba spavati, sa vama ili u drugoj sobi? Da li ćete oboje raditi ili ne? Ima mnogo pitanja, a najbolje je uvek da popričate i donesete zajedničku odluku. Kada sve rešite ranije, posle nećete imati problema.

4. Počnite da radite u timu

Sada je vreme da shvatite da ste jedan tim koji povezuje to maleno biće. Bilo bi dobro da počnete da posmatrate stvari kroz 'mi' prizmu kada je u pitanju donošenje odluka.

5. Razmislite kakav tata želite da budete

Neki ljudi imaju teške i ne baš lepe odnose sa ocem. Ukoliko ste vi među onima koji su imali savršenu komunikaciju i želite da budete kao vaš otac - to je predivno.

Ukoliko mislite da je potrebno da napravite neke promene i radite drugačije, samo napred. Razmislite šta će to biti najbolje za vaše dete i vas.

6. Pronađite prijatelje očeve

Sve će vam biti dosta lakše kada se okružite muškarcima koji takođe imaju decu. Imaćete priliku da čujete tuđe, drugačije priče, moći ćete da pitate nekog iskusnijeg. Sve je nekako lakše.

7. Idite na preglede sa suprugom

Kada god možete, idite sa njom na preglede tokom trudnoće. Divno je videti bebicu na ultrazvuku, a na taj način ćete se za nju mnogo više vezati.

Imaćete priliku i da pitate sve što vas interesuje i saznate više o razvoju svog deteta.

8. Razumite da će vam se seksualni život promeniti

Prosto, na to morate pristati. Biće drugačije, bićete obazriviji, plašljiviji da li ćete povrediti bebu. Ovde je otvorena komunikacija jako važna.

Što se odnosa nakon porođaja tiče, tu ćete morati da sačekate određeni period. Ženi je potrebno vreme da se oporavi nakon porođaja i celokupnog napora koji je doživela.

Imajte razumevanja - umor, dojenje, hormonalne promene, sve to mnogo utiče na nju.

9. Uključite se u sve pripreme

Mnog novih stvari vam treba i čeka vas. Pripremanje sobe, stvari potrebnih za bebu, prikupljanje novca, auto-sedište, priprema torbe za porodilište, kupovina stvari...

10. Budite na strani partnerke

Ovo znači da, pored toga što ćete u svim tim 'savetima familije' biti na njenoj strani, raditi i neke stvari od pomoći. Pitajte lekara ono što je ona zaboravila, organizujte vi ono što je potrebno, podržite njenu odluku o povratku na posao.

11. Obaveze su zajedničke

Imajte na umu da se morate uključiti u brigu oko svog deteta. Iako vam se čini da vaša uloga nije bitna - jeste.

- Menjajte bebi pelene, i ne samo danju, već i kad se probudi u sred noći

- Kupajte bebu

- Mazite bebu i budite sa njom

- Čitajte bebi

- Pevajte bebi pesmicu pred spavanje

- Hranite je na flašicu (onda kada mama ne doji)

- Pripremite ručak, operite sudove, raspremite kuću

12. Sačuvajte svoj smisao za humor

Roditeljstvo može biti jako teško i iscrpno. Ipak, ono vrlo često postane zabavno i uzbudljivo. Nemojte praviti paniku ako se mleko prospe - smejte se tome.

13. Spavanje

Vama je potrebno spavanje. Mami je potrebno spavanje. Bebi je potrebno spavanje.

Važno je da se brinete jedno o drugom i da oboje imate priliku za odmor. Potreban je oboma. Spavajte u smenama, menjajte se, dogovorite se o obavezama kako bi se ovaj drugi odmorio.

14. Važni ste bebi - imajte to na umu

U nekim momentima, naročito na početku, može vam se činiti kako je mama mnogo bitnija. Ipak, ne posmatrajte to na taj način. Vašoj bebici ste potrebni. Ona obožava vaše prisustvo i voli kada se brinete o njoj.

Doći će momenti kada ćete biti preponosni na sve - kada bebica kaže prvo TATA, kada vas uhvati iz čista mira za ruku.

Biti tata nije lako, može biti teško, ali je ujedno i najlepša stvar na svetu. Pripremite se.

Pročitajte i...