Ovo su neka od pitanja koja vas s vremena na vreme mogu mučiti. Ali ne brinite. Većina roditelja je već opremljena sa svime što im je potrebno da osiguraju da se njihova beba razvija u zdrave i srećne odrasle osobe.

Tu su i neke odluka, navike i koncepti za koje se pokazalo da pomažu deci ako se rade u prvih nekoliko godina njihovog života.

1. Provedite vreme zajedno

Provođenje kvalitetnog vremena sa svojom bebom ne samo da će vam pomoći da se povežete sa njom, već će joj pomoći i da postane emocionalno i mentalno jaka i samouverena. Nekoliko minuta nepodeljene pažnje s vremena na vreme tokom dana takođe će joj pomoći da shvati da vam je stalo do nje i da je volite i da joj dajete sigurnost. Studije pokazuju da povezivanje sa vašom bebom neće pružiti samo emocionalne i mentalne koristi. Takođe stimuliše hormonsku aktivnost koja pomaže u brzom razvoju mozga. To bi moglo biti jednostavno kao maženje bebe svaki dan, pričanje i pevanje sa njom tokom kupanja, čitanje i sl. Samo vreme sa vama svaki dan će doprineti njenom fizičkom, mentalnom i socio-emocionalnom zdravlju u budućnosti.

2. Uspostavite pouzdano i ohrabrujuće okruženje

Deca uče i stiču osnovne životne veštine u ranim godinama kada njihovi roditelji održavaju pouzdano i ohrabrujuće okruženje za njihovo odrastanje. Oni posmatraju najsitnije detalje svog okruženja i uzimaju pouke odmah, od rođenja. Odsustvo pozitivnog okruženja može negativno uticati na razvoj govora i jezika vašeg mališana i izazvati anksioznost. Okruženje bez haosa i glasnih zvukova pomoći će joj da razvije kognitivne i emocionalne veštine.

3. Uključite je u zabavne aktivnosti

Do osam nedelja vaša beba počinje da sluša šta kažete i pokušava da uzvrati na svoj način. Tokom prva tri meseca, ona prepoznaje predmete i posmatra detalje kao što je posmatranje njenih stopala i ruku kako mašu u vazduhu. Kako se razvija iz nedelje u nedelju, moraćete da uključite različite aktivnosti u njenu rutinu. Možete maziti različite delove njenog tela i posmatrati kako reaguje i voli da je dodiruju, mnogo je mazite, pravite smešna lica da biste posmatrali kako reaguje. Razgovarajte s njom nežnim tonom, često izgovarajte njeno ime, puštajte joj muziku i pevajte uz različite pokrete. Ulaganje u minimalne igračke koje odgovaraju razvoju takođe joj može pomoći da ostane angažovana dok neguje i usavršava svoje veštine.

4. Hranite odgovarajuću hranu

Ishrana u ovoj fazi nije izbor, već potreba. Za optimalan fizički razvoj i razvoj mozga vašeg deteta važna je hrana bogata hranljivim materijama. U početnoj fazi detinjstva, većina hranljivih materija dolazi iz majčinog mleka. Majčino mleko je supermoćno mleko sa specifičnom grupom hranljivih materija zvanih fosfolipidi (PL) koji su neophodni za neuralni i moždani razvoj vašeg deteta . Ovi hranljivi sastojci uspostavljaju moždane veze, pomažu u ključnom učenju, razvijaju izvršne funkcije i ključni su u razvoju pluća. Dok vaša beba prelazi na čvrstu hranu, želećete da budete sigurni da dobija dodatne hranljive materije poput folne kiseline, gvožđa, holina, koje se nalaze u mleku, povrću, voću i mahunarkama.

5. Trudite se oko kvalitetnog spavanja

Spavanje igra značajnu ulogu u razvoju dece, posebno odojčadi. Dok vaša beba spava, njen mozak je i dalje veoma aktivan i nastavlja da raste i obrađuje dnevne informacije. Zatim pomaže da se njena posmatranja i iskustva oblikuju u produktivne, informativne bajtove. Dakle, važnost sna se ne može potceniti.

6. Fokusirajte se na iskustva

Iako bi moglo biti veoma uzbudljivo videti vaše dete kako usvaja nove veštine ili uči nove reči, važno je da mu dozvolite da uči sopstvenim tempom. Ponudite senzorna iskustva i igračke i upoznajte je sa različitim okruženjima. Kada posmatra nove stvari u stvarnom svetu, automatski će početi da zadržava nove reči i veštine!

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay