Ono što svakoj mami treba da kada dođe kući sa bebom jesu još jedan par ruku. Kada prođu prvi dani, tata se vrati na posao, a nemate bake, ni "vojsku" dadilja, pitanje je - kako preživeti ovu krizu? Evo nekoliko saveta koji vam mogu olakšati ako nemate pomoć:

1. Trudite se što više da spavate
Rečenica "spavaj kada beba spava" nervira mnoge mame. kada beba spava, postoje i druge obaveze, poput tuširanja, raspremanje kuće, kuvanja, ali i vreme za sebe. Nedostatak sna je glavni problem svih novopečenih majki, a jedini način da se izbore sa tim je da se odmorite. Zbog sna vredi žrtvovati druge obaveze. Samo prihvatite ovo kao vitalnu neophodnost i padnite na krevet kada vaša beba zatvori oči. Nije bitno da li je to dan ili noć, posle doručka ili pre večere. Čak i ako samo zadremate ili ležite zatvorenih očiju, dobićete snagu.

2. Ne zaboravite na svoje hobije
Ako odjednom ne možete da zaspite sa detetom (i ovo se dešava), nemojte gubiti vreme gledajući idealne Instagram mame sa njihovom idealnom decom, idealnim figurama i idealnim kućama na društvenim mrežama. Ovo ima otprilike isti odnos prema stvarnosti kao što Barbi lutka ima prema običnoj ženi. Čitajte knjige koje do sada niste stigli, gledajte najnovije TV serije ili slušajte audio bajke. Uzmite svoje endorfine - potrebni su vam sada više nego ikada. Na kraju, samo popijte čaj i pojedite čokoladu!

3. Bavite se kućnim poslovima "pametno"
Da se ​​razumemo: nećete imati vremena da očistite kuću, operete veš, prošetate sa detetom i skuvate večeru od tri jela za jedan dan. Postoji samo 24 sata u danu, a vi ćete većinu ovog vremena posvetiti svojoj bebi. Planirajte onoliko zadataka koliko znate da možete da obavite. I potpuno odustanite: peglanje kombinezona i pelena sa obe strane, kako baka zahteva, uopšte nije potrebno. Podelite odgovornosti i zatražite pomoć Ne pokušavajte da uradite sve sami. Razgovarajte sa mužem i podelite kućne poslove: na primer, mnogo je lakše poveriti mu kupovinu namirnica i šetnju psa. Ako očekujete posetu prijatelja, nemojte se ustručavati da ih zamolite da urade nešto korisno za vas. Paketi smrznutog povrća i rolna toalet papira kupljeni usput biće vam mnogo više od koristi od pedesetog para fensi kombinezona, koje će vaša beba prerasti za par nedelja. Ne zanemarite tehnološki napredak - savremeni kućni aparati više nisu luksuz, već potreba. I ne radi se samo o mašini za pranje veša! Rerna sa toplim vazduhom će pripremiti bilo koje jelo bez ikakvog vašeg doprinosa, robot-usisivač će očistiti vaš stan, a ovlaživač vazduha sa funkcijom čišćenja će vam omogućiti da ređe čistite prašinu. Sada izračunajte koliko vremena i truda će vam ovo uštedeti!

4. Uradite sve zajedno sa svojim detetom
Uveče padaš sa nogu od umora, a beba te gleda lukavim pogledom i uopšte ne ide da spava. Ali tokom dana dete spava čvrsto i slatko. Zašto se to dešava i šta učiniti ako su noćna bdenja postala navika za dete? Naravno, on je još uvek suviše mali da bi bio vaš pomoćnik, ali to je slučaj kada je zajedno ne samo zabavnije, već i produktivnije. Možete se kupati zajedno - na ovaj način nećete morati da ostavljate bebu samu da se istušira. Savladajte sling : ovo će vam omogućiti da obavljate kućne poslove, a u isto vreme čak i "najpitomije" dete neće se osećati uskraćeno za pažnju, piše detstrana.ru.

5. Razgovarajte i sklapajte nova poznanstva
Socijalna izolacija je ozbiljan izazov za nove majke. Upoznajte ljude na klinikama i na igralištima: oni koji žive u susedstvu su kao i vi, novim majkama je takođe potrebna komunikacija. I veća je verovatnoća da će vam priskočiti u pomoć u hitnim slučajevima nego čak i vaši najbliži prijatelji koji žive na suprotnom kraju grada.

6. Ne zaboravite svog partnera
Sa dolaskom bebe u porodicu, parovi se često fokusiraju na dete. Pokušajte da ne dozvolite da se ovo desi! Neka vaš muž uživa u komunikaciji sa detetom i nemojte ga grditi zbog manjih nedostataka. Takođe, obavezno nađite vremena da budete sami sa voljenom osobom, bilo da je to pet minuta ili petnaest. Iskoristite svaku priliku i uživajte u društvu jedni drugih - ovo će samo povećati vašu vitalnost.

Zapamtite: ovo je privremeno! Nažalost ili na sreću, deca zaista vrlo brzo rastu. Uskoro će vam biti mnogo lakše, uspevaćete da se dogovorite sa bebom, pa čak i svom odraslom asistentu date jednostavna, ali vrlo jednostavna uputstva za vaš život. I moguće je da ćete tada shvatiti da zaista želite još jednu bebu!

BONUS VIDEO:

Trik mame za kupanje bebe TikTok/ taylardegen

(Yumama/T.A.S.)