Šta roditelji treba da znaju o "dobrim" i "lošim" genima, naslednim bolestima i šta mame i tate mogu učiniti za zdravlje svog nerođenog deteta.

Kako nastaju nasledne bolesti?
Ako je genetski kod pokvaren, onda se ispostavlja da je protein "pogrešan", ili se proizvodi u previše ili premaloj količini. To može dovesti do poremećaja važnih procesa u telu. Tako nastaju nasledne bolesti.

Neke mutacije gena se nasleđuju sa roditelja na decu. Drugi se javljaju po prvi put ako roditelj nije imao poremećaj, a prvi put se javio u jajnoj ćeliji ili spermi. Hromozomske bolesti obično nisu nasledne: javljaju se iz različitih razloga pre, tokom ili posle oplodnje.

Kada je važno posetiti genetičara?
Neke porodice imaju povećan rizik od naslednih bolesti. Budući roditelji treba da posete kliničkog genetičara pre trudnoće u sledećim slučajevima:

  • Ako jedan od roditelja pati od nasledne bolesti
  • Ako je u porodici buduće majke ili oca bilo slučajeva genetskih, hromozomskih bolesti, raka i drugih bolesti povezanih sa abnormalnim genima
  • Ako je buduća majka starija od 35 godina
  • Ako par već ima decu sa genetskim poremećajima ili su se prethodne trudnoće završile pobačajem
  • Ako par dugo nije mogao da dobije dete, ako su morali da koriste potpomognute reproduktivne tehnologije.

Ponekad pedigre pomaže
Jajna ćelija dobija novi set hromozoma - baš kao nijedna druga ćelija u telu žene. Neki delovi novog hromozoma mogu se ispostaviti kao bakine, druge - dekine. I u svakom slučaju, skup se ispostavlja jedinstvenim - stoga (i iz niza drugih razloga) braća i sestre ne postaju kopije svojih roditelja i jedni drugih, osim ako nisu jednojajčani blizanci, piše deti.mail.ru.

U svakoj osobi, geni različitih generacija su veoma pomešani. Izvor nekih naslednih bolesti još uvek se može pratiti sastavljanjem rodoslova. Ali ako ima puno "loših" gena, a oni se ne manifestuju jasno i samo izazivaju predispoziciju za određene bolesti, nemoguće je razumeti odakle potiču.

Očevi stariji od 50 godina imaju veću verovatnoću da prenesu "pogrešan" gen
Što su roditelji stariji, to je veći rizik da će se njihovo dete roditi sa naslednom bolešću - to važi i za muškarce i za žene. Muško telo stalno proizvodi novu spermu - do 1500 u sekundi. Bez obzira koliko pažljivo se DNK kopira, može da postoji greška. Mutacije gena se javljaju u muškoj spermi tokom vremena. Broj hromozoma nije abnormalan, ali može postojati greška u genu koja uzrokuje proizvodnju pogrešnog proteina.

Trudnica "nosi" svoje unuke u stomaku
Kod žena se rizik od naslednih bolesti povećava nakon 35 godina. Kada se devojčica rodi, njeni jajnici već sadrže polne ćelije. Trudnica već nosi buduće "unuke" u stomaku.

Zametne ćelije u jajnicima ostaju dugo u "uspavanom" stanju, retko se dele, a ako se u njima pojave greške, to je obično "u velikoj meri", na nivou hromozoma. Majke starije od 35 godina imaju povećan rizik od rođenja deteta sa Daunovim sindromom i povišen rizik od pobačaja.

Ali to ne znači da će svaka trudnica starija od 35 imati takav problem. Mnogi rađaju potpuno zdrave bebe sa "dobrim" genima. Stariji roditelji treba da se sete povećanih rizika i da pažljivije pristupe planiranju trudnoće.

BONUS VIDEO:

3 sestre su zatrudnele kao tinejdžerke TikTok/angela.holm

(Yumama/T.A.S.)