Svi roditelji novorođenčadi se iznenade kada ih beba uhvati za prst - to je jedan od najslađih nevoljnih prvih pokreta koje bebe prave. Na ovaj način pokazuju da se razvija refleks hvatanja koji omogućava novorođenčadima da zgrabe vaš prst i čvrsto ga drže. Zašto bebe imaju ovaj refleks!

Šta je refleks hvatanja?
Kada vas beba uhvati za prst, verovatno ćete morati da odvojite njene slatke, krhke prste da biste se oslobodili iz stiska. Naravno, ovaj refleks otežava dobijanje otisaka šaka, ali je savršen za omogućavanje starijem bratu ili sestri da drži ruku svog novog brata ili sestre.

Ovaj refleks je važan znak razvoja i funkcije nervnogsistema vaše bebe. Takođe, pomaže vašem novorođenčetu da dobije preko potreban kontakt koža na kožu sa vama i voljenim osobama.

Refleks hvatanja se takođe naziva Darvinov refleks, po naučniku Čarlsu Darvinu. Ovaj refleks je ponekad poznat i kao refleks hvatanja dlana. Ovaj nevoljni pokret će postepeno nestati oko 6 meseci starosti. U stvari, ako beba ne preraste refleks hvatanja, to bi moglo signalizirati oštećenje mozga ili nervnog sistema.

Plantarni refleks hvatanja (refleks Babinskog) sličan je navedenom refleksu hvatanja. Ako stavite palac ispod nožnog ležišta bebinog stopala i izvršite pritisak, prsti će se savijati oko vašeg palca, hvatajući ga (fleksija i adukcija). Ovaj refleks nije prisutan kod mnogih novorođenčadi.

Drugi refleksi novorođenčeta

Refleks hvatanja ili hvatanja je samo jedan od mnogih neverovatnih pokreta koje novorođenče prave kada uči da se prilagode svom novom svetu van materice. Evo još nekih nevoljnih pokreta od vitalnog značaja za zdrav razvoj vaše bebe:

  • Asimetrični tonični vratni refleks (ili refleks mačevanja ): Kada se stavi na leđa, vaše dete će zauzeti "poziciju za mačevanje". Njihova glava će se okrenuti sa ispruženom rukom i nogom jedne strane (par na strani prema kojoj su okrenuti), a druga ruka i noga će biti savijene. Nestaje do 3-9 meseci starosti. 2
  • Moro refleks (ili refleks zaprepašćenja): Ako postoji jaka buka ili drugi stimulans iz okoline, beba će ispružiti ruke, noge, prste.Nestaje između 3 i 6 meseci.
  • Refleks korena: Ako pomilujete novorođenče po obrazu, oni će mu automatski otvoriti usta i okrenuti glavu prema strani koju ste pomilovali. Ovo pomaže vašoj bebi da pronađe dojku ili flašicu za početak hranjenja. Nestaje za 4 meseca.
  • Refleks koraka : Kada im stavite stopala na ravnu površinu, vaša beba će staviti jednu nogu ispred druge. Nestaje oko 2 do 3 meseca starosti.
  • Refleks sisanja: Ako prstom, dudom ili bradavicom dodirnete vrh usta vaše bebe, ona će instinktivno početi da sisa. To postaje svestan napor oko 2 do 3 meseca, navodi se na sajtu verywellfamily.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Beba rođena sa zubima TikTok/jordanbloss_