Dok beba raste u maminom stomaku devet meseci, buduća mama uglavnom se trudi da ima što zdravije navike kako bi se dete lepo razvijalo i trudnoća prošla u najboljem redu.

Verovatno je većini već poznato da beba čuje još dok je u stomaku, pa se zato preporučuje i da mame i tate pričaju detetu već u tom periodu. Ali, postoje i brojne zanimljivosti za koje verovatno niste znali, uključujući i to da im se već u stomaku neka hrana ne sviđa!

Reakcija na različitu hranu

U jednoj studiji u kojoj su učestvovale trudnice u trudnoći od 32. do 36. nedelje, davana im je različita hrana, između ostalog i kelj. Ispostavilo se da bebe nisu baš uživale u tome jer je pomoću 4D ultrazvuka primećeno da su bebe stiskale usne, pa čak i plakale!

S druge strane, kada im je data šargarepa i sok od šargarepe, bebe su imale potpuno drugačiju reakciju – podizale su uglove usana i nasmejale se, što je bio znak da uživaju u ukusu, prenosi brightside.me.

Na osnovu toga, naučnici zaključuju da bebe već u stomaku razlikuju ukuse, a smatraju da su šargarepe po ukusu beba jer imaju slatkast ukus. Kelj je, s druge strane, pomalo gorak, zbog čega je i bio deo studije.

Čulo ukusa se rano razvija

Fetus može da razlikuje ukuse već od osme nedelje jer tada počinju da se formiraju čula ukusa.

Bebe u stomaku progutaju određenu količinu amniotske tečnosti svakodnevno, a otuda osećaju i ukuse hrane koju majka jede. Šećeri, amino kiseline, proteini, soli, masne kiseline, sve se to nalazi u tečnosti koju beba konzumira. Zbog toga ona ima i već formirane preferencije prema nekim namirnicama kada se rodi i počne da jede čvrstu hranu.

Ima dosta dlačica na telu

Tanak sloj dlačica pokriva celo telo i lice fetusa, a ove dlačice se nazivaju lanugo. One ne ostaju na telu dugo, većina spadne i pre rođenja, a deo nakon rođenja.

Srce počinje da kuca u petoj nedelji

Otkucaji srca bebe počinju da se čuju oko pete, šeste nedelje trudnoće, iako srce tada nije veće od glave igle. Biće potrebno oko deset nedelja da se srce potpuno formira, a ritam otkucaja je između 110 i 160 u minutu.

Beba zeva, plače i piški

Na ultrazvuku je primećeno da neki fetusi otvaraju usta na isti način na koji ljudi zevaju. Ova radnja je primećena najranije u 24. nedelji trudnoće, a čini se da bebe prestaju da zevaju do 36. nedelje trudnoće.

Kada počnu da ispuštaju gasove u maminom stomaku, takođe počinju i da plaču. Iako ih, naravno, buduće mame ne mogu čuti dok plaču, lekari kažu da su pokreti poput tresenja brade, otvaranja i pokreta usta znak da one zaista plaču u stomaku.

Pored toga, mnogi naučnici kažu da fetusi počinju da uriniraju u stomaku između devete i 16. nedelje. Kada malo sazre, proizvode između 500 i 700 mililitara urina dnevno, a taj urin ostaje u plodovoj vodi.

Rađaju se sa 50% više kostiju nego odrasli

Istina je da bebe u stomaku imaju 300 kostiju, i taj broj ostaje i u trenutku rođenja. Kako rastu, mnoge od tih kostiju srastaju i broj spada na 206. Ovih blizu 100 kostiju više zapravo nisu prave kosti već hrskavice koje će se spojiti sa nekim kostima.

Buka može loše da im utiče na sluh

Oko 18 nedelja od početka trudnoće, bebine uši počinju da rastu i one mogu da čuju spoljašnje zvuke. Do šestog meseca trudnoće, fetus čuje tako da može da se okrene prema zvuku svaki put kada ga čuje. U skladu sa tim, izloženost preglasnim zvucima može da bude štetna po njihov sluh.

BONUS VIDEO:

NA ULTRAZVUKU SE VIDELO NEŠTO NEOBIČNO! Sve vreme su bile zagrljene, a na porođaju je babica odmah uzela telefon da ih slika! Instagram

(Yumama/N. Z.)