Kod beba, plave ili ljubičaste ruke ili stopala najčešće su uzrokovane uobičajenim stanjem poznatim kao akrocijanoza. Najčešće je to rezultat hladnoće. "Trebalo bi da se reši kada se beba zagreje nakon što joj je bilo hladno. Kako cirkulacija novorođenčeta sazreva, oksigenirana krv efikasnije stiže do krajeva tela i smanjuje učestalost akrocijanoze", kaže Rashmi Jain, pedijatar i osnivač Babies MD.

Simptomi akrocijanoze uključuju:

  • Plavkaste ruke i stopala
  • Hladne ruke i stopala
  • Otečeni prsti na rukama i nogama
  • Poboljšava se sa toplotom, ali se pogoršava na hladnoći

Akrocijanoza je česta kod novorođenčadi jer se njihova tela još uvek prilagođavaju životu van materice, a njihova cirkulacija se menja. Stanje najčešće pogađa ruke i stopala, ali može uticati i na lice. Dr Jain kaže da ako se tamno plavičasta boja javlja redovno nakon prvih nekoliko dana života, javlja se bliže trupu ili duž jezika, ili ako se ne povuče u roku od nekoliko minuta nakon zagrevanja, onda je važno potražiti medicinsku pomoć kako biste bili sigurni da nema drugih ozbiljnijih stanja.

Dijagnoza ljubičastih šaka i stopala kod beba

Ako vaša beba nema druge simptome osim ljubičastih ruku ili stopala, lekar možda neće smatrati da je neophodna dalja procena osim fizičkog pregleda. To je zato što je akrocijanoza česta i nije razlog za zabrinutost kod većine odojčadi.

„Bebe imaju relativno lošu cirkulaciju, a to postaje posebno primetno u rukama i stopalima u ranim danima novorođenčeta kada mogu biti blago dehidrirane ili imaju nezrelu regulaciju temperature“, kaže Dženifer Šu, MD, pedijatar u Dečijoj medicinskoj grupi u Atlanti i koautor knjige “Odlazak kući sa svojim novorođenčetom: od rođenja do stvarnosti”.

„Važno je proceniti obezbojene ruke ili stopala u kontekstu ostatka pregleda“, kaže ona. Dr Šu razmatra pitanja poput: Da li je bebi hladno ili se ponaša bolesno? Da li su ekstremiteti hladni? Da li postoji pritisak na zahvaćeni deo tela? Da li su i usne plave?

„Često će simptomi brzo nestati kada se beba premesti“, kaže ona, dodajući da se plave ruke i stopala često javljaju tokom hranjenja ili dok se drže, a zatim nestaju nakon kretanja.

Međutim, ako vaše dete pokaže druge simptome ili lekar posumnja na drugo stanje nakon slušanja srca ili pluća, može vas uputiti specijalisti ili izvršiti neke testove.

Lečenje

Ako vaša beba ima akrocijanozu, nije potrebno lečenje. Najbolji način delovanja je da bebu održavate na ugodnoj temperaturi, uključujući i oblačenje u slojevitu odeću kako bi joj bilo lakše pomoći da upravlja temperaturom tela.

„Nema zdravstvenih problema ako je to zaista akrocijanoza koja uzrokuje plavičastu boju na najudaljenijim delovima tela“, kaže dr Džejn. Iako bi akrocijanoza trebalo da nestane u prvih jedan do dva dana života, ona kaže da se može ponoviti nakon kupanja ili kada je bebi hladno. „U ovim situacijama to bi trebalo da se reši čim se dete zagreje.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Spavanje bebe u krevecu TikTok/ewanandfriends