Da, znamo koliko pitanja i strahova imate na samom početku kada beba stigne na svet. Izlazak napolje je svakako jedna od nedoumica roditelja, naročito tokom hladnih zimskih meseci.

Ne zaboravite - važno je bebu izvoditi napolje na svež vazduh. To bebi pomaže da se navikne na vremenske cikluse, a u isto vreme joj pomaže i da se umiri.

Ipak, imajte na umu jedno - ako je temperatura zaista mnogo niska, izbegnite tog dana šetnju sa bebom. Novorođenče još uvek nema sposobnost samoregulacije temperature. Izvodite bebu na kratko, a igru na snegu sačuvajte za narednu godinu.

A kako da beba ostane zdrava i sigurna tokom zime? Izdvajamo važne savete!

1. Slojevite oblačenje

Ako i vama prija jakna preko odeće, zar mislite da vašoj bebici neće? Slojevito oblačenje vam daje priliku da se lakše prilagođavate bebinim potrebama. Prvo obucite bodi dužih rukava, potom pantalonice i bluzicu, a nakon toga slede jakna, kapa, rukavice i sve što mislite da će ugrejati bebu.

Ako se beba trese, ili su joj ruke, stopala, lice hladni i crveni, odmah je unesite unutra.

2. Ne zaboravite 'propratnu opremu'

Kapa, rukavice, šal i topla obuća su obavezni! Uvek proveravajte da li je bebi neudobno i da li joj nešto od toga smeta.

3. Budite obazrivi sa prekrivanjem kolica

Možda mislite da će ćebe preko kolica zagrejati bebu i učiniti joj dobro. Ipak, to može napraviti problem da beba nema dovoljno vazduha da diše. Budite obazrivi i sa plastičnim prekrivačima, takođe.

4. Održavajte normalnu temperaturu dok ste unutra

Svi se brinemo da bebi ne bude hladno u kući, ali i pretopla prostorija može biti problem. Previše toplote isušiće vazduh, što će loše uticati na bebinu kožu. I kada spava budite obazrivi.

5. Sprečite isušivanje bebine kože

Hladne temperature, manjak vlažnosti i recirkulacija vazduha mogu dovesti do sušenja bebine kože. Prečesto kupanje, naročito zimi, može dovesti do isušivanja.

Kada kupate bebu nemojte koristiti vrelu vodu već toplu i nemojte je predugo držati u sapunici. Koristite kremu koja će hidrirati kožu nakon kupanja. Ukoliko primetite crvenilo ili iritacije na koži, obratite se lekaru.

Pročitajte i...