Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA BEZBEDNO UZMEM BEBU IZ INKUBATORA: Saveti za preplašene roditelje prevremeno rođenih beba, sa dozvolom kontakta

Autor Jasna Drenovac

Preporuke koje vam mogu pomoći, pre razgovora sa neonatologom i sestrama sa intenzivne nege, kako najbezbednije da držite bebu iz inkubatora.

 Saveti za roditlje dece iz inkubatora Izvor: Shutterstock

Nije važno koliko je stara vaša beba, ako je u inkubatoru, a postoji mogućnost da je uzimate u naručje, verovatno ste prestravljani, imate mnogo nedoumica i pitanja, nista sigurni kako da se ponašate.

Ovo su saveti koji vam mogu pomoći, pre nego razgovarate sa svojim neonatologom i dežurnim sestrama u bolnici koji brinu o vašoj prevremeno rođenoj bebi, o mogućnosti kontakta. Pomoći će vam da bolje shvatite situaciju u kojoj ste i da sa više samopouzdanja se posvetite svom detetu.

Pre svega se uverite da je pravo vreme da uzmete bebu

Mnogi roditelji sa odeljenja prevremeno rođenih beba, su rekli da je jedan od najbolnijih delova njihovog boravka u bolnici, to što traže dozvolu za interakciju i brigu o svojoj bebi.

Razgovarajte sa medicinskom sestrom vaše bebe o najboljem trenutku za interakciju sa svojom bebom, kakav je dnevni raspored na odeljenju, kada se bebe hrane, presvlače ili primaju terapije. Ne smete ometati osoblje u nezi malih pacijenata.

Takođe ako ne remetite raspored na odeljnju, a beba vam udobno spava u svom inkubatoru, nije pravo vreme da je uzimate. Vrlo je primamljivo poželeti da privijete bebu u naručje, kada je mirna ali zaštita bebinog sna je jedan od vaših najvažnijih uloga..

Da li je vaša beba medicinski stabilna

Na odeljenju za intenzivnu negu neonatologije, svaki dan je velika borba, što vi najbolje znate. Bebe su često vrlo nestabilnog stanja, koje se menja brzo, pa je neophodno da se uverite sa dežurnim lekarom i sestrama, da je dogovoreno vreme za kontakt sa bebom i dalje bezbedno i pre svega u tom trenutku korisno za bebu. Trudite se da što sabranije i mirnije prihvatite i da možda nije više preporučljivo da uzimate bebu, sve je to deo njenog razvoja, bitno je da ste tu.

Da li je vaša beba budna?

Da li ste zavirili u inkubator svoje bebe i videli kako se tiho budno osvrće ili gleda? To znači da je možda „vreme za druženje“. Ako je vaša beba u prirodnom stanju budnosti, možda je pravo vreme da zagrlite bebu, držite prst ili razgovarate pored njenog kreveta. Uverite se da vam beba pokazuje neke znakove pristupa, dajući vam do znanja da je spremna za neku interakciju.

Dezinfekcija ruku

Šta je praksa koju ponavljate konstatno, kada ste na intenzivnoj nezi- detaljno perete i dezinfekujete ruke. Ne samo da vam ovo ostavlja neverovatno suve ruke, već izlaže vašu bebu jakim hemijskim mirisima, zato sačekajte da vam se ruke prosuše. Ponekad zaboravimo kako mirisi utiču na prevremeno rođene bebe. Čulo mirisa vaše bebe je važnije nego što mislimo. Počinje da se razvija dok jebeba još bila u stomaku. Do drugog tromesečja, vaša beba ima receptore za miris koji su se razvili u nosu i ona zapravo udiše miris vaše amnionske tečnosti. To je jedan od razloga zašto se podstiče prisustvo mame pored inkubatora, jer je vaš miris, utešan i prepoznatljiv miris za vašu bebu. Za razliku od maminog utešnog mirisa, miris sveže dezinficiranih ruku koji ulazi u otvore inkubatora i ispunjava prostor vaše bebe može biti stresan i previše stimulativan.

Zagrejte ruke

Ovaj jedan savet može da promeni način na koji vaša beba reaguje na vas kada posegnete da je zagrlite. Zagrejte ruke, jer naše ruke su važne. Dodirivanje bebine kože znači podržavanje razvoja njenog mozga. Ovo nije važno samo kada razmišljate o podržavanju senzorike vaše bebe ili pružanja pozitivnog iskustva dodira. Tople ruke su način da osigurate da vaša beba ima dobru termičku regulaciju i da njena temperatura ostane regulisana tokom nege.

Evo nekoliko trikova koje možete isprobati ako pokušavate da zagrejete ruke pored bebinog inkubatora:

  • Brzo trljajte ruke da biste stvorili trenje i toplotu.
  • Stavite ruke pod toplu vodu.
  • Izbegavajte da duvate ruke da biste ih zagrejali, zapamtite da smo upravo stavili sredstvo za dezinfekciju ruku ili oprali ruke. Ne želimo da im vratimo klice.

Razgovarajte sa svojom bebom

Pre nego što dodirnete bebu, prvo razgovarajte sa njom tiho. Njihov mozak može da počne polako da obrađuje neke senzorne podatke, a da se ne zaprepasti. Samo malo po malo je pravi način.

Niste sigurni šta da kažete?

Razgovarajte slatko sa njima, recite im ime, pitajte ih kako su.

Vaša beba će jednostavno biti srećna što čuje vaš glas.

Ako je vaša beba u inkubatoru, budite tihi.

Ako se otvore vrata inkubatora, zvuk se može pojačati. Biti svestan naših razgovora

  i nivoa buke oko inkubatora može pomoći da se podrže veštine senzorne obrade vaše bebe.

Zašto je polako i sporo prava brzina za sve

Vaša beba će prirodno uvek prvo dati prioritet osnovnim životnim funkcijama. Što je vaša beba medicinski krhkija, obično se više bori sa tolerisanjem dodira i drugih senzornih iskustava.

Važno je ocenjivati interakcije sa prevremeno rođenim bebama, što znači da počinjemo sa vrlo malo stimulacije i postepeno prelazimo na više.

Zato se preporučuje da prvo razgovarate sa svojom bebom, a zatim da posegnete za ručicom, a tek onda je uzimate, da biste je zagrlili.

Vaša beba dobija mnoga iskustva zasnovana na medicinskim procedurama(dodir tokom medicinske nege i terapije) ali ništa ne može zameniti dodir i kontakt sa mamom

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:30
OVO SU MAMA I DŽIN BEBA OD 6,5 KG IZ GORNJEG MILANOVCA Pokušala da se porodi prirodno, pa ostala u ŠOKU: "Ovo je retkost!"
Izvor: Kurir televizia
Izvor: Kurir televizia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica