Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUŠECI, OBUĆA, FLAŠICE SE NE NASLEĐUJU: Stvari koje je bolje da kupite nove za bebu, umesto da pozajmljujete od drugih

Autor Jasna Drenovac

Nije sve dobro naslediti od nepoznatih roditelja, ma koliko bilo zgodno i ekonomično. Obratite pažnju šta ćete koristiti za svoje dete.

 Dečije stvari koje se ne nasleđuju Izvor: Shutterstock

Najčešća praksa među mamama, drugaricama je da se razmenjuju odeća za bebe, obuća, kolica, stolice za hranjenje. Ovo je vrlo korisna praksa koja nam štedi novac, vreme i skraćuje muku traženja odgovarajućih stvari. Ipak, treba da se obrati pažnja na određene lične predmete koje je možda sigurnije kupiti nove, jer nije sve za nasleđivanje i deljenje.

Obratite pažnju kada pozajmljujete od nepoznatih roditelja sledeće:

Dušek za krevetac

Ako se radi o potpuno očuvanom, čistom madracu bez ikakvih fleka, možete ga uzeti u obzir ali preporučuje se dubinsko čišćenje, kako biste bili potpuno sigurni da je dovoljno čist. Jasno vam je da bebin dušek može biti izložen raznim nezgodama i nečistoćama, to svakako ne želite za spavanje svoje bebe. Ukoliko postoji mogućnost, skinite navlaku, pogledajte stanje sunđera i slično.

Auto sedišta

Autosedišta vašeg najstarijeg deteta koja nisu korišćena van vaše porodice su dobra za ponovnu upotrebu. Ali ako ih je koristio neko koga ne poznajete, ne možete biti sigurni u kakvom je stanju. Neki prethodno neadekvatno korišćenje, je moglo učiniti  auto sedišta za bebe nebezbednim. Osim toga, korišćena sedišta često nemaju bezbednosna uputstva, zbog čega je teško znati kako ih pravilno postaviti i koristiti. Još jedno razmatranje je da se bezbednosna poboljšanja vrše sve vreme. Dakle, ako je sedište staro, verovatno možete pronaći sigurnije na tržištu.

Pumpica za izmlazanje

Iako nisu prijavljeni slučajevi da su se bebe razbolele od infekcija nakon upotrebe polovne pumpe za izmlazanje, to bi se moglo dogoditi. Bolje sprečiti nego lečiti, kupite sebi novu opremu za izmlazanje

Flašice

Sve dok nisu slomljene ili iskrivljene, flašice su u redu za ponovnu upotrebu. Moraćete samo da kupite nove cucle.

Cucle

Manje više, je jasno, da čak ni deca u istoj porodici ne treba da iz higijenskih razloga da dele cucle. Sigurno ih nećete ni nasleđivati, van porodice.

Cipele

Cipele ne bi trebalo da nosi više od jednog deteta jer će se „ukalupiti“ na stopala prvog deteta. Đon, oblik same obuće se vremenom formira prema stopalu koje cipelu nosi, te je vrlo štetno da noga deteta koje raste i razvija se još, se prilagođava ugaženoj obući. Ako je obuća vrlo kratko nošena, neoštećena, možda i možete da je koristite, ali nova obuća je uvek bolja opcija.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:14
Nadica Ademov otkrila pol bebe
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica