Malo je beba koje po dolasku iz porodilišta ne sačeka potpuno opremljena soba, ili kutak u kome će boraviti sa gomilom raznovrsnih igračaka. Retko ko se zapita da li dete uopšte može da se time igra, naročito ako se tek rodilo.

Pre svega, treba proceniti koja količina igračaka je optimalna za bebu u prvim mesecima. Ako je igračaka premalo, beba neće imati adekvatnu stimulaciju, što će se vremenom odraziti na njen celokupan razvoj. Veći deo vremena će provoditi u spavanju i postaće nezainteresovana za okruženje. Ovakve situacije su danas prava retkost, mnogo češće se događa da je dete zatrpano igračkama.

0-3 meseca

Prva igračka treba da bude mekana

U najranijem uzrastu, bebe pre svega gledaju, zatim pružaju ruke u pravcu igračaka i dodiruju ih, da bi tek od trećeg meseca počele da ih drže, lupaju njima i stavljaju ih u usta. Sa navršenih šest meseci, počinju svesno da koriste igračke za igranje - kada većina roditelja već misli da je njihovo dete razmaženo i da neće da se igra onim što ima, pa mu svakog dana kupe nešto novo, kako bi ga zainteresovali.

Druga ključna stvar za izbor igračaka je koje su najbolje za razvoj deteta. Svakako, one kojima dete može nešto da uradi. Sa dva meseca i dvadeset dana, beba može da spoji dlanove. Da biste je podstakli da napravi pokret rukama ka sredini, stavite joj između šarenu mekanu loptu. U ovom uzrastu, šake još uvek nisu stalno otvorene, pa će mekani materijal od koga je napravljena lopta ili neka druga okrugla plišana igračka da deluje opuštajuće.

3-5 meseci

Zvečka - idealna za igru

Prva bebina zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika pet centimetara, crvene boje, da bi mogla da je fiksira i prati. Može da bude i crveno-žuta ili crno-bela, jer su to kontrasti koje može da uoči.  Ručka treba da bude pogodna za držanje, a zvečka dobro izbalansirana, da bi ostala u ruci. Polukružni oblik sa jedne strane odgovara prvom voljnom hvatu krajem četvrtog meseca, dok je drugi deo zvečke mekan, jer će beba odmah nakon uzimanja naglo da privuče zvečku ustima. Polukrug sa obe strane zvečke omogućava prebacivanje iz jedne u drugu ruku. Treba voditi računa i o težini, da bi beba mogla da manipuliše igračkom. Kasnije, zvečke mogu da budu i drugih oblika, ili u kombinaciji sa glodalicom. Najpogodniji oblici za hvatanje su valjak i prsten.

5-6 meseci

Vreme za prvu kocku

Uspostavljanjem kontrole oko-šaka i razvojem funkcija ruku, krajem petog meseca, beba će prstima i ispruženim palcem da uhvati pruženu kocku. Ovo je ciljano hvatanje, i zato ponuđena igračka treba da bude odgovarajuće veličine. Premeštanjem kocke iz ruke u ruku, na sredini ispred tela, beba uvežbava držanje i otpuštanje. Ovo je jedan od ključnih momenata u razvoju deteta, kada po prvi put kocku - koju drži u jednoj ruci, može da preda drugoj. Da bi se ovaj proces odvijao nesmetano, potrebna je stimulacija odgovarajućom igračkom - jer, u suprotnom, beba neće moći da ovlada ovom veštinom na pravi način.

6-8 meseci

Zabava uz šuškavi papir

Da bi se sa šest meseci beba okrenula sa leđa na stomak, prvo treba da hvata predmete rukom preko sredine tela na drugoj strani. Šarena lopta je dobar podsticaj za ovu aktivnost. Kada savlada okretanje na jednu stranu, treba je stimulisati da se okreće i na drugu stranu. Šake su sve spretnije pri hvatanju, tako da - kada damo dve kocke, po jednu u svaku ruku, beba će ih držati i neće ih ispustiti. Sada registruje zvuk iznad ili niže od glave, pa se rado igra sjajnim šuškavim papirom (u prodavnicama mogu da se nađu knjige za bebe koje šuškaju). Takođe, beba rado gleda svoj lik u ogledalu i tapka po njemu - postoje ogledala od plastike koja su bezbedna za bebe.

8-10 meseci

Lopta, lopta, loptica

Krajem osmog meseca, iz položaja na stomaku i na boku, beba počinje da podiže ruku na gore, i da hvata ponuđene predmete - što predstavlja značajan momenat u razvoju fine motorike. Sada treba detetu dati pločicu koju će ono da uzme ispruženim prstima i palcem.

Dete pogledom prati oble predmete koji se kreću u neposrednoj blizini, zato je dobro da ima više lopti različitih veličina. Velika lopta služi za uvežbavanje bočnog naginjanja, da bi sedeći položaj bio što stabilniji. Voljno otvaranje šake krajem devetog meseca omogućava bacanje predmeta. Za ovo su najpogodnije gumene loptice, jer dete mora da potpuno otvori šaku kako bi moglo da baci lopticu, a onda će posmatrati kako se kotrlja i tako spoznati prostornu dubinu. Dobro je da baca predmete različite težine, i od različitih materijala, kako bi uočilo razliku u brzini kojom padaju i zvuku koji proizvode u kontaktu sa podom.

Da bi fini pokreti prstima bili što precizniji, detetu treba dati sitne predmete, komadiće hrane (grašak, parčiće banane, mrvice hleba) - jer će ono samo, ako mu nešto ne ponudite, da pokupi mrvice koje nađe na podu.

10-12 meseci

Broj igračaka raste

Sa deset meseci, hvat obema rukama je stabilizovan i dete može da uzme u ruke veću igračku. Čim nauči "taši-taši", može da drži laganu loptu i da je izbaci iz ruku. Sada često drži dva predmeta i udara jedan o drugi u središnjoj liniji tela, za šta su pogodne drvene igračke. Verovatno će pokušavati da uzme kašiku kojom ga hranite, pa je vreme da dobije svoju. Iako neće moći odmah da zahvati hranu i donese je do usta, svakako treba ohrabrivati te pokušaje, kao i samostalno pijenje iz šolje.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut