Vaše dete tokom dana ne nosi pelene i koristi nošu, a noću mu i dalje stavljate pelenu: ne želite da se probudite i da menjate posteljinu u mokrom krevetu. Šta da radite?

Sačekajte signal
Ako bebina pelena ostane suva kada se probudi nekoliko noći zaredom, ohrabrite je da pokuša da spava bez nje. Pogledajte šta proizilazi iz ove ideje. Imajte na umu da beba može da stekne ovu veštinu preko noći ili tokom nekoliko meseci. Budite strpljivi! Ne dajte mu da pije puno tečnosti noću, a da biste bili sigurni, stavite vodootpornu pelenu za jednokratnu upotrebu na čaršav ili stavite posebnu navlaku za dušek koja ne propušta vodu.

Ne vršite pritisak na bebu
Nikada nemojte grditi dete ako se iznenada pokvasi noću: strah može naglo usporiti ceo proces odvikavanja od "noćne" pelene. Iz straha da ćete ga izgrditi, dete može početi da zahteva da mu se noću stavi pelena. Smirite dete. Recite mu u poverenju da mislite da je dovoljno star da može bez nje. Ako ste ranije grdili dete što je tokom noći napravilo baricu, zamolite ga za oproštaj i obećajte da ćete imati razumevanja ako se to ponovi.

Ostavite prigušena svetla
Prvih nekoliko noći bez pelena ostavite upaljeno noćno svetlo kako bi vaše dete moglo da dođe do noše (ili toaleta). Ako želite da vaša beba ide u toalet gde ima posebnu klozetsku dasku, ali se plaši mraka, odustanite od pravila i dozvolite mu da noću koristi nošu uz krevet. "Očistite" prostor u blizini krevetića unapred: dete treba da ima slobodan pristup noši.

Koristite metod šargarepe
Obećajte svojoj bebi poklon ako može da se nosi bez pelena noću. Teško je poverovati, ali najčešće funkcioniše! Na primer, pozovite dete da zajedno kupi novu pidžamu po njegovom ukusu. Možda će tada i on sam nesvesno pratiti "bezbednost" svoje nove odeće i početi da ustaje da ide na nošu noću.

Budite dosledni
Ako nastavite da zovete svoje dete "mali moj" i da mu date flašu vode ili dudu pre spavanja, malo je verovatno da će se noću ponašati kao veliko. On oseća (i vešto to koristi) da duboko u sebi ne želite da ga vidite kako odrasta i postaje samostalan, pa iznova i iznova koristi radost koja vam pruža - mogućnost da promenite pelenu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Znaci da je beba sita i zadovoljna TikTok/msheilapozo