Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NI JEDNA BEBA NIJE ZAVRŠILA U BOLNICI ZBOG SMRZAVANJA, ALI OD TOPLOTNOG UDARA MNOGE JESU: Ovo je najveći problem leti!

Kolica pokrivena pelenom jedna su od najčešćih grešaka koje roditelji prave leti u želji da zaštite mališane od vrućina.

 Screenshot 2023-07-24 141101.jpg Izvor: Printskrin TV PRVA

Ne znajući da prave jednu od grešaka koje mogu imati čak koban ishod, roditelji leti često pokrivaju kolica pelenom ili peškirom ne bi li zaštitili bebe od sunčevih zraka i vrućine. O tome koliko ovo može da bude štetno i šta bi trebalo raditi da se bebe zaštite tokom vrućina govorila je ginekološko-akušterska sestra i majka Nataša Rajić u emisiji "Jutro" na TV Prva.

O tome koliko pelena preko kolica može da bude opasna i izazove toplotni udar, šta se tom prilikom dešava u kolicima objasnila je Nataša i upozorila da je osnovni problem nedostatak kiseonika u pokrivenim kolicima. "Pokrivanje kolica peškirom nije bezbedno iz razloga što se tako povećava temperatura u samim kolicima i beba nema dovoljno kiseonika. Veoma je opasno na suncu ostaviti takva kolica jer temperatura raste i sunčevi zraci mogu probiti i na taj način beba može da dobije i opekotine".

Najveći broj toplotnih udara koje bebe dožive upravo je zato što su ostavljene u kolicima koja su pokrivena, a roditelji to čine zimi kada misle da je bebi hladno i leti da ih sakriju od sunca. Nataša je ovom prilikom objasnila razlog za ovakvu reakciju beba: "Pokrivajući ih ne znaju da ih na taj način više ugrožavaju. Podiže se bebina telesna temperatura, bebe nemaju centar za termoregulaciju, one ne mogu da spuste temperaturu".

Njen predlog je da se izlasci napolje ograniče na period između 11 časova ujutro i 17 ili 18 časova popodne, a ako je izlazak neizostavan, bebu svakako treba zaštiti od sunca. "Savet je da bebu sklonite u hlad, da se ne pokrivaju kolica, a ako sunčevi zraci dopiru, postoje kišobrani koji se mogu montirati na svaka kolica i koja će sprečiti sunčeve zrake da idu ka bebi", rekla je Nataša Rajić.

Ona je ovom prilikom naglasila da ovu grešku najčešće prave mame koje imaju prvu bebu iz straha da im ne bude hladno što dovodi do utopljavanja koje beba ne može da kontroliše zbog pomenute nemogućnosti za termoregulaciju. U vezi sa ovim problemom citirala je doktora koji je rekao "Ni jedna beba nije završila u bolnici zbog smrzavanja, ali od toplotnog udara mnoge jesu".

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:51
ZA NJIH NEMA NI VRUĆINE, NI HLADNOĆE, NI PRAZNIKA Istraživali smo kako je radnicima gradske čistoće tokom leta EVO ŠTA ONI KAŽU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija


Izvor:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica