Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VREME JE DA OSTAVIMO CUCLU: 5 saveta za lakše odvikavanje

Odvikavanje od cucle je muka kroz koju svi roditelji prođu u jednom trenutku detetovog odrastanja. Pogledajte kako da olakšate ovaj proces i sebi i detetu.

  Izvor: Shutterstock

Cucle su odličan načlin da umirite bebu. Mnogi pedijatri i psiholozi veruju da je u određenom periodu sasvim u redu davati detetu cuclu. Zapravo, preporuka je da odvojite bebu od cucle najkasnije do druge godine.

Možda vas zanima

Bebe su rođene sa potrebom da nešto sisaju. To je potreba baš poput potrebe za jelom, što bebu dodatno umiruje. Ako bebi ne date cuclu, ona će sisati palac ili pak deo odeće ili neke tkanine.

A na koji način mogu pomoći detetu da se odvikne od cucle?

1. Što pre to bolje

Što ranije počnete da odvikavate dete, to će borba biti manja. Manje dete je lakše odviknuti od ovakve navike.

2. Budite jaki i recite ne

Nekada je najvažnije da budete emotivno jaki i kažete ne čak i onda kada je beba uporna i plače. Nakon nekoliko dana ona će zaboraviti i pronaći neki drugi način da se umiri.

3. Stavite na cuclu hranu ružnog ukusa

Znamo da cucla umiruje bebu i čini da se oseća bolje. Ako cucla bude imala, recimo, gorak ukus, cucla za nju više neće imati smisla.

4. Pripremite bebu

Pre nego što zapravo počnete da odvikavate dete, pripremite ga uz reči: "Sada si veliki, a velika deca ne koriste cuclu". To možete govoriti detetu nedelju dana ranije.

5. Dajte primer

Ako je blizu bebe stariji brat ili sestra, ili pak neko drugo dete, pokažite joj da oni ne koriste cuclu. Kako raste, dete će krenuti u vrtić, gde će biti potrebno da prestane sa upotrebom cucle.

Morate imati na umu da ovo ne možete postići tokom noći. Potrevno je dosta vremena da se beba navikne na novu fazu života, bez cucle. Nemojte zaboraviti, kako god da radite na odvikavanju, očekivaće vas između 2 i 7 dana plakanja i moljenja. Ako u tim trenucima detetu vratite cuclu, samo ćete ojačati tu naviku.

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica