Sindrom hroničnog umora manifestuje se jakom iscrpljenošću, a simptomi su različiti i teško se dijagnostifikuje. Najčešći simptomi su umor koji traje duže od 6 meseci, pad energije pri fizičkim naporima, kao i poremećaj spavanja. Kada doktori isključe ostale bolesti, pad energije pripisuje se hroničnom umoru.

U emisiji "JUTRO" na TV Prvoj pedijatar i holistički teraput dr Mirjana Mićović objasnila je šta su najčešći uzročnici hroničnog umora:

"Najčešći uzročnici sindroma hroničnog umora su Epštajn-Barov virus (mononukleoza), Citomegalovirus i herpes simplex, to je ono kada nam izađe groznica na ustima, odnosno kada nam sa padom imuniteta uvek izlazi groznica. Ranije je mononukleoza bila bolest poljupca i najčešće su obolevali srednjoškolci, ali danas imamo slučajeve gde bebe i dvogodišnjaci, trogodišnjaci, deca u vrtićkom uzrastu oboljevaju od mononukleoze. Zašto je do toga došlo? U osnovu svega je stanje imuniteta, ako je on dobar, u bilo kakvom okruženju da se nađemo, naš organizam će uspeti da se izbori sa virusima i bakterijama."

Doktorka je dodala da je važno stalno raditi na sticanju imuniteta, pa je objasnila da tako beba još u maminom stomaku stiče imunitet preko majke. Takođe, istakla je da su zdrave životne navike ključne za jačanje imuniteta, a jedna od najvažnijih je eliminacija stresa. U svom izlaganju objasnila je kako smatra da i sam način porođaja može imati uticaj na imunitet.

"Kada se javlja herpes? Kada slabi imunitet? Kada dobijamo neku virusnu infekciju? Deca sede u istom odeljenju, jedan đak je dobio, jedan nije. Kako to? Jedan je pod većim stresom, a drugi nije. Naučno je dokazano da je svaki stres okidač za oslabljeni imunitet. Od malih nogu, od bebe koja se nalazi u maminom stomaku do porođaja i samog načina porođaja zavisi... Danas se toliko o tome priča da na što prirodniji način žene treba da se porađaju, što manje carskim rezom... Pitanje je da li je carski rez za našu decu stres i vreme će pokazati da li je carski rez bio pravi izbor za našu decu. Nekada mame moraju da se porađaju carskim rezom, a nekada ne moraju, nekada je to moda, stvar izbora itd."

Doktorka je istakla i da mnogo faktora zavisi od toga kakav će biti naš imunitet, on se stiče vremenom, a ključne stvari su eliminacija stresa, jačanje imuniteta kroz to, pravilna ishrana, kao i pravilno disanje koje se može vežbati kroz razne tehnike.

Izvor: Yumama