Herpes simplex je virusna infekcija kože i sluzokože koja se, kad je jednom zakačite, može ponavljati tokom života. Uzročnik je Herpes simplex virus tip 1, koji zahvata lice i usne. Drugi oblik se zove Herpes simplex tip 2, takozvani genitalni herpes i zahvata polne organe.

Herpes simpleks je veoma zarazan i prenosi se preko pljuvačke, a u svom organizmu ima ga 90 odsto stanovništva. Virus u organizam ulazi kroz pukotinu ili ranicu na koži oko usta. Do infekcije virusom najčešce dolazi već u ranom uzrastu između prve i pete godine, ali se virus aktivira tek kada imunitet oslabi.

Opasni mehurići

Herpes simpleks se manifestuje kao grupa sitnih mehurića. Njihovo izbijanje traje obično nekoliko sati, ali ponekad se otegne i na dva do tri dana. Ti mehurići sadrže veliki broj virusa herpesa i ako se plikčić probije, virus se vrlo lako može preneti s jednog dela tela na drugi ili s jedne osobe na drugu. Mehurići se posle nekoliko dana sasuše i stvara se žućkasta krastica. Ona otpada posle približno pet, šest dana. Ceo proces traje najviše desetak dana. Na mestu herpesa retko ostaje ožiljak.

Lečenje

Za većinu ljudi mehurići na usnama ili oko nosa predstavljaju više estetski problem. Stoga bismo svi želeli da što pre nestanu. Neke osobe pred izbijanje mehurića mogu osetiti svrab, peckanje, osjetljivost ili neosjetljivost, lagan bol na mestu gde će se plikčići pojaviti. To je pravi trenutak da reagujete i namažete to mesto mašću na bazi aciklovira. Ukoliko je nemate u kući, a hitno morate nešto da preduzmete, pomažu i narodni recepti. Recimo komadić vate umočite u hladan čaj ili kafu i držite na usni. Pomažu i oblozi na bazi valerijane.