Soor (kandidijaza) je gljivična infekcija usne duplje izazvana gljivicom Candida albicans. Pojavljuje se u vidu belih ili žutih naslaga u bebinim ustima. Postoji nekoliko načina zbog kojih može doći do pojave soora kod bebe:

  • Prvi je infekcija na samom porođaju - prilikom prolaska bebe kroz porođajni kanal može se dogoditi da beba dođe u kontakt sa gljivicom, naročito ako kod majke postoji razvijena infekcija koja prethodno nije lečena.
  • Drugi način jeste za vreme dojenja ili hranjenja bebe - nedovoljna higijena bebinog pribora za jelo (cucli, flašica ili kašičica) može dovesti do razvoja gljivice koja se nastanjuje u bebinim ustima. Isto tako, nehigijena bradavica i ruku majke prilikom dojenja takođe izlaže bebu riziku od oboljevanja od soora.

Iako je lako primetiti ovu promenu, često se dešava da se ona pomeša sa običnim naslagama od mleka. Razliku možete najlakše da napravite pomoću čiste gaze. Naslage od mleka ćete brzo ukloniti, međutim u sličaju soora one se ne mogu skinuti. Pored toga što su te naslage mnogo otpornije, one mogu biti bolne i dovesti do odbijanja hrane i promene u ponašanju bebe.

Da li sor smeta bebi?

Itekako može da smeta bebi, zato što je praćen bolom što može da utiče na probleme prilikom dojenja.  Dešava se da bebe krenu sa sisanjem, ali zbog bola prestaju, okreću glavu od grudi. Zato je važno da se što pre obratite pedijatru kako bi dobili adekvatnu terapiju.

Grčevi, beba, plač
Shutterstock Beba plače

Da li je sor kod beba zarazan?

Poznato je da gljivica kandida voli da prelazi sa jedne osobe na drugu, međutim to ne mora da znači da ćete vi ili vaša beba razviti soor. On se sam po sebi ne smatra zaraznim, već je zarazna gljivica koja ga uzrokuje. Da bi se ova infekcija u potpunosti izlečila i da ne bi bilo prenošenja sa bebe na mamu i obrnuto neophodno je da oboje primene terapiju. Mame će znati da je soor prešao po tome što će osećati da su bradavice bolne i goruće, posebno tokom i nakon dojenja. Može se desiti da se pojavi oštar bol u dojkama, svrab, pa čak i ljuštenje kože i ragade na bradavicama. Kada beba ima sor u ustima, često se dešava da se pojavi i pelenski osip kao posledica gljivične infekcije.

Soor kod beba, simptomi i lečenje
Foto: Shutterstock Kako očistiti bebin jezik od belih naslaga?,

Kako se soor leči?

Najjednostavniji tretman za soor jeste ispiranje usne duplje (jezika, desnih, unutrašnje strane obraza i nepca) rastvorom sode bikarbone. Rastvor se pravi od jedne kašičice sode bikarbone i 100 ml prokuvane i prohlađene vode. Komad gaze umočite u rastvor i obmotajte oko prsta, a zatim pola sata do sat vremena pre dojenja pažljivo prebrišite unutrašnjost bebinih usana. Isti postupak se može koristiti i za čišćenje bradavica: istim rastvorom prebrišite i bradavice, čime ćete smanjiti mogućnost da se soor dalje razvija.

Ako infekcija traje duže nego što je očekivano ili sporo prolazi (gljivične infekcije inače umeju biti jako uporne), možete koristiti i neku kremu ili gel protiv gljivica. U tom slučaju najbolje je da odete kod pedijatra.

(Yumama)