Deca koje imaju probleme sa ekcemom imaju izrazito suvu kožu koja zahteva posebnu negu i hidrataciju. Najčešća dilema koja se javlja kod roditelja je koliko često mogu da kupaju dete ukoliko ima ovaj problem, jer svi znaju da često kupanje može dodatno da isuši kožu, kako često navode pedijatri.

Neki lekari savetuju svakodnevno kupanje male dece sa ekcemom kako bi se eliminisale bakterije na koži. Drugi lekari brinu da će često kupanje isušiti bebinu kožu i preporučuju da se kupanje ograniči na nekoliko puta nedeljno.

Pošto ekcem potencijalno može biti iritiran prljavštinom i znojem, najbolje je da dete uvek dobro okupate ukoliko se isprlja, u drugim slučajevima je sasvim dovoljno svaki dan oprati osetljive delove tela, posebno genitalije.

Temperatura vode takođe je važna prilikom kupanja, pazite da ona bude mlaka, a ne vruća, jer će vruća voda dodatno isušiti već osetljivu kožu. Takođe je važno da kupanje traje najkraće između 5-10 minuta, međutim ako detetu prija možete ga u kadi ostaviti do dvadeset minuta. Više od 20 minuta nije preporučljivo jer može dodatno da isuši dečju kožu.

Tokom nanošenja kupke, gledajte da izbegnete delove kože zahvaćene ekcemom. Izaberite blagu kupku bez veštačkih mirisa i nikako nemojte grubo trljati dečju kožu ili je "ribati" sunđerom. Takođe, iako će detetu prijati da leži u kadi punoj vode, nemojte mu praviti penušave kupke.

Atopijski dermatitis,ekcem, osip, beba
Shutterstock Beba sa ekcemom

Nakon što okupate svog mališana, posebno vodite računa na koji način ga brišete peškirom. Nikako nemojte da trljate kožu jer će ranice da se otvore i budu podložnije infekciji. Najbolje je blago tapkati i ostaviti kožu vlažnom kako bi krema lakše upila.

Kreme su obično najbolje za vlaženje (iako se losioni malo lakše utrljavaju), ali posebno pazite na sastav i šta sadrže u sebi. Iz tog razloga, proizvodi koji su hipoalergeni i bez mirisa obično dobijaju najbolje ocene.Za teže slučajeve ekcema, možda ćete morati da primenite steroidnu ili antibakterijsku kremu. Međutim, trebalo bi da proverite sa lekarom vašeg deteta pre nego što ih primenite.

(Yumama)