Beba vam je stalno na rukama, a vi non stop slušate kako ćete je tako razmaziti. Nemojte više da obraćate pažnju na takve komentare, nema ni trunke istine u tome.Potreba svake tek rođene bebe je da bude nahranjena, da joj budete blizu, da je utešite i volite.

Nemojte ni jednom trenutku da osećate grižu savest zbog toga, poslušajte svoju intuiciju i instikte i odgovorite uvek na bebine potrebe najbolje što možete. Ako to znači da nosite bebu u marami, dok perete sudove ili ustajete noću da je nahranite, koliko god bilo naporno, budite tu jer ćete tako najbolje da uspostavite vezu sa njom. I nemojte da razmišljate o tome da će vam se to kasnije obiti o glavu i da nećete moći dete da odvojte od vas.

Tek rođene bebe ne mogu da pudu proračunate. Potrebe i želje tek rođenih beba su stvarne i neophodne. Dakle, svaki put kada vi i vaš partner bezo odgovorite na plač, ulivate sigurnost da ste uvek tu i da može računati na vas.

beba-plač-dojenje.jpg
Shutterstock Dete plače u maminom krilu

Međutim, priča se menja nakon 6.meseci, želje deteta postaju sofisticiranije i možda neće uvek biti kao njene potrebe. Oni u tome periodu počinju da istražuju svet oko sebe, ali još uvek ne znaju šta smeju,a šta ne smeju da rade.

Plač bez raloga ili ako žele nešto da dobiju postaće deo svakodnevinice, e tada treba postaviti neka ograničenja i način na koji se ponašate. Nastavite da budete tu, ali ne popuštajte svaki put, jer će vrlo brzo postati mali manipulatori koji znaju kako da ostvare ono šta žele.

(Yumama)