Roditelji sa prvim detetom često budu u problemu kada se nađu između "dve vatre", s jedne strane ih savetuju oni "koji imaju više iskustva", s druge lekari. Iako se često vode sopsvenim instiktima, mnogi roditelji nisu sveni da prave "greške".

Zbog toga prenosimo pet "zabluda"u koje mnogi novopečeni roditelji veruju.

Mit 1: Ako je beba hladna, prehladi će se

Jako je lako previše brinuti hoće li se beba razboleti i prehladiti kada je prohladno - ali, nemojte se bojati, nauka tvrdi da se to neće dogoditi. Iako čak neka istraživanja predlažu kako kratkotrajno izlaganje hladnijem vremenu može promeniti imunološki sastav pojedinca, puno je više dokaza koji podržavaju dobro odevanje i provođenje vremena na svežem vazduhu. Stoga, samo uvek dobro "zamotajte" svog mališana i uživajte bez briga.

Mit 2: Bebi treba tišina kako bi spavala

San je dragocen, posebno kada ste roditelj po prvi put i hronično vam nedostaje sna. Zbog toga je i prekidanje bebinog sna nešto čega se užasavate i može biti jako primamljivo truditi se stvoriti potpunu tišinu oko beba. Međutim, bebe su naviknute spavati kraj buke. Zapamtite da su bebe provele devet meseci u maminom stomaku u kome su bile naviknute na zvukove, a dr. Harvi Karp tvrdi kako bebe, ne samo da su naviknute na zvukove, već ih i vole.

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava u svom krevecu

Mit 3: Bebe treba zabavljatI

Ono što beba treba nije zabavljanje već samo vaše društvo. Novi roditelji ne trebaju davati sve od sebe kako bi okupirali svoju bebu, dovoljno je da provode vreme s bebom i povezuju se s njom. Uz to, podsticanje na samostalnu igru, čak i od najranije dobi, važna je veština koju dete može naučiti. 

Mit 4: Bebe treba svaki dan kupati

Roditelji se često pitaju koliko bi često trebali kupati svoje novorođenče. Treba imati na umu da se bebe ne znoje jednako kao odrasli i nemaju neugodan miris, tako da je njima potrebno kupanje svaka dva ili tri dana. Ako je to ipak deo vaše svakodnevne rutine, ne zaboravite hidratizirati bebinu kožu odgovarajućim preparatima.

Mit 5: Nije dobro previše grliti i maziti bebu

Ne postoji tako nešto kao previše maženja! Štaviše, grljenje bebe ima velike prednosti za njen razvoj mozga, a jedno istraživanje otkrilo je i da više mažene bebe odrastaju u zdraviju decu, manje su depresivna, ljubaznija su i s više saosećanja prema drugima.

(Yumama)