Tim doktora koji su eksperimentalno progutali Lego kockice kako bi odredili koliko dugo im treba da prođu kroz sistem za varenje, kažu da su to uradili kako bi rezultati njihovog istraživanja smirili zabrinute roditelje.

U radu objavljenom u časopisu Journal of Pediatrics and Child Health, šest istraživača iz Australije i Velike Britanije progutalo je glavu Lego figurice - dimenzija oko 10 mm x 10 mm - u 'plemenitoj tradiciji eksperimentiranja nad samim sobom', piše britanski Guardian.

Sitni delovi igračaka su drugi najčešći strani predmeti koje deca gutaju i često uzrokuju brigu među roditeljima, ali obično prolaze kroz probavni sastav u roku od nekoliko dana bez bola ili lošeg uticaja na organizam.

Tim je odlučio da eksperiment izvrši na sopstvenim telima. 

"Ne možemo da tražimo nešto od naših ispitanika nešto što ne bismo i sami uradili", napisali su u svom radu.

Razvili su vlastite merne jedinice: tvrdoća stolice i vreme prolaska kroz probavni trakt, i vreme pronalaska objekta. 

Vreme pronalaska objekta - koliko dana je Lego prolazio kroz stomak - iznosio je između 1,1 i tri dana, dakle u proseku 1,7 dana.

Koristeći rezultate, istraživači su takođe utvrdili da konzistencija stolice ne utiče na prolazak Lego kockice kroz probavni sastav. Uporedili su rezultate tvrdoće stolice i vremena probave kako bi videli jesu li mekše stolice uzrokovale brži prolazak sistemom za varenje, ali nisu otkrili povezanost.

Jedna od autorki izveštaja, Grejs Leo, izjavila je kako se nada da će izveštaj nasmejati i smiriti zabrinute roditelje. 

Naglasila je da roditelji treba da odu kod doktora ako deca progutaju oštre stvari, duže od 5 cm, šire od 2,5 cm, magnete, kovanice, okrugle baterije ili ako ih nešto boli.

Ali većina malih glatkih plastičnih objekata lako će proći kroz dečiji sistem za varenje. 

"Ako su roditelji ipak zabrinuti, trebali bi potražiti lekarsku pomoć",  dodala je Leo.

"Ne sećam se da li bilo pre ili posle doručka, ali svi smo uz čašu vode progutali Lego između 7 i 9 ujutru u našoj vremenskoj zoni", napisala je.

"Kod većine ispitanika Lego je izašao iz probavnog trakta nakon prve, druge ili treće stolice. Ja sam svoju svarila već sa prvom stolicom i osetila sam veliko olakšanje", napisala je.

Nijedan od istraživača nije osetio nikakve simptome ili bol zbog progutanog Lega.

"Nemojte ovaj eksperiment pokušavati kod kuće", napominje Leo.

U izveštaju su napomenuli kako je moguće da dečja creva reaguju drugačije, ali postoji 'malo dokaza za tu tvrdnju'. 

"Ako ništa drugo, tako mali predmet će verovatno brže proći kroz nezrela creva, nego kroz zrela", napisali su.

"Ako je u pitanju Lego kockica, nema potrebe da pretražujete dečju stolicu. Već ovo saznanje bi trebalo da uteši roditelje, naravno, osim u slučaju da je to omiljena kockica", zaključila je Leo.