Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljstvo je skupo: Kako najbolje da rasporedite novac kada dobijete dete

Finansijski izazovi su neminovni pored svega predivnog kada beba stigne. Kako biste se bolje pripremili izdvajamo zlatne savete za pametno planiranje troškova kada postanete roditelji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nema ništa lepše od roditeljstva. Taj prvi osmeh, prvu reč ili korak nikada nećete zaboraviti. A verovatno nećete ni sve te finanjsijske izdatke. Roditeljstvo je jedno magično putovanje, ali se moramo složiti i da je jako skupo.

Kada u porodicu dođe još jedan član, koji sa sobom nosi troškove za pelene, odeću, hranu, igračke, opremu, kozmetiku, pitaćete se i sami gde je do sada sav taj novac odlazio. 

Iako se čini da će dolazak bebe finansijski šok za porodicu, ukoliko napravite dobar plan, to ne mora biti tako. 

Upravo zato smo izdvojili savete koji će vam biti od pomoći da lepo rasporedite svoj novac kada postanete roditelji.

1. Udružite se

U porodicu nisu došla samo još jedna usta koja ćete hraniti, već neko kome je potrebno zaista mnogo proizvoda na dnevnom nivou. Potrudite se da sve finansijske izazove prolazite zajedno. 

Ako do sada niste, spojte primanja u zajedničku kasu, jer će to umanjiti stres oko cene pelena, vrtića, hrane...

Kada na umu imate sveukupna primanja, biće mnogo lakše da se organizujete i priuštite potrebne stvari za bebu.

Povezane vesti

2. Prihvatite svaku pomoć koja se nudi

Pored tih svakodnevnih stvari, postoje i one koje su znatno skuplje, poput sedišta za auto, kreveca, kolica. Ako ste srećni da imate prijatelje, porodicu, kolege koji vam nude nešto od ovoga, prihvatite to sa radošću. Kada vas porodica i prijatelji pitaju šta da vam kupe, recite im šta vam zaista treba. To je mnogo bolja opcija nego da skupljate iste ili slične poklone koji vam nisu preko potrebni.

3. Napravite strategiju

Da, svi znamo kako je kada se zalepite za neka prelepa kolica koja su preskupa. Ipak, budite pametni. Ne mora novorođenče imati najpopularnija kolica. Možda je bolje da odaberete ona koja ćete moći i kasnije da koristite, kada beba malo poraste. Slušajte savete roditelja koji su prošli kroz to.

4 . Budite dobri prema sebi

Roditeljstvo je i prelepo, ali i iscrpljujuće u isto vreme. Planirajte na vreme šta ćete raditi kada se vratite na posao. Potrudite se da u svoj budžet uklopite i nešto za 'mene' i 'nas'. Majkama je preko potreban odmor. Ne mora to biti odlazak u spa centar, dovoljno je da neko čuva bebu dok odete na kafu ili pročitate par strana svoje omiljene knjige. Male promene zaista mogu napraviti veliku razliku - emotivno i finansijski.

Pripremite se na bebin dolazak ranije, budite mirne glave koliko god je to moguće i budite u prednosti kada svi ti finansijski izazovi krenu ka vama.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica