"Oblačenje deteta? E, to je pakao", počinje svoju priču ova mama.

U čemu je tajna? Odgovor je tako očigledan - u slojevima. Uz to, važno je i da ima što više univerzalnih komada, jer se u suprotnom oblačenje deteta pretvara u pokušaje da obučete oktopoda, sve uz vrisku i suze.

Do ovog jutra, Mika sam oblačila u: veš, bodi, čarape, pa onda termo čarape, termo majica, helanke, vunena majica, pa preko kombinezon i još jakna, pa kapa i rukavice i čizme. A ako pada i kiša, tu su gumene čizme i vodootporna jakna.

Zato danas nosi samo veš, čarape, termo helanke i majicu, vuneni kombinezon, odelo za sneg, masku za skijanje i rukavice. Maska možda deluje preterano, ali kada duva ledeni vetar, mnogo pomaže. Učiteljica mi je skrenula pažnju da su mu i čizme neodgovarajuće. Obuvala sam mu gumene čizme sa vunenom postavom, misleći da je to idealno za vlažno vreme. Međutim, kako mi je učiteljica objasnila, kada je temperatura u minusu, sve je zaleđeno pa nema opasnosti od vlage i odlučila sam se za lakše čizme.

I najvažniji savet od mene kada oblačite decu za ciču zimu - uvek pre oblačenja pitajte da li treba da idu do toaleta, i ne procenjujte da li su dovoljno utopljeni dok ne provedu 15 minuta napolju. Tek kada im je i posle toga hladno, dodajte još neki sloj.