Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od plavih do tamnosmeđih: Do kada će se boja bebinih očiju menjati?

Zbog čega dolazi do ovog fenomena i do kada traju promene bebinih očiju? Pogledajte.

  Izvor: Foto: Shutterstock 676225507

Sigurni smo da ste se istog trenutka kada je beba došla na svet zaljubili u njene okice. Ipak, znajte da će se one menjati!

Povezane vesti

Povezane vesti

Zašto se menja boja bebinih očiju?

Bebice koje imaju svetliji ton kože obično imaju i svetle oči zbog male količine melanina. "Količina melanina u irisu, obojenom delu oka, određuje boju očiju kod osobe", ističe Daglas Fredrig, pedijatar oftalmolog iz Kalifornije. Nakon rođenja, količina svetlosti stimuliše stvaranje melanina, zbog čega se oči menjaju.

Važno je znati da ne postoje plavi, sivi, zeleni pigment u oku. Jedini koji postoji je braon, a količina njega određuje da li će osoba imati svetlije ili tamije oči.

Koju boju očiju će imati moja beba?

Genetika je odgovorna za količinu melanina ili pigmenta koju osoba ima u telu. DNK koji beba dobija od roditelja određuje da li će one biti plave, smeđe, zelene ili neke druge boje. Moguće je da roditelji tamnih očiju dobiju dete sa svetlijim očima, ukoliko roditelji u sebi nose te gene.

Praktično je nemoguće predvideti boju detetovih očiju. Čak ni doktori ne mogu sa sigurnošću reći kakve boje će biti oči deteta kada poraste.

Ukoliko je dete rođeno sa tamnijim očima, to znači da već ima veću količinu melanina genetski, tako da se boja neće menjati.

Kada će se oči mog deteta promeniti?

Obično ćete najveću promenu boje očiju videti u prvih 6-9 meseci života. Možete primetiti da one polako tamne u periodu od nekoliko nedelja.

Do dvanaestog meseca, većina beba dobije stalnu boju očiju, iako se kod nekih dešava da čak i do šeste godine dolazi do promena (što je zaista redak slučaj).

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica