Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba štuca - da li postoji razlog za brigu i šta nikako ne treba da radite

Naročito na samom početku, roditelji se mogu zabrinuti kada beba počne da štuca. Doktorka je objasnila da li ima razloga za brigu, ali i ispričala šta bi trebalo, a šta nikako ne treba da radite u tom slučaju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Štucanje novorođenčeta može biti vrlo iznenađujuće kod prve bebe, ali nema razloga za paniku. To je normalna pojava i nema potrebe da je zaustavljate.

"Čini se da štucanje više smeta roditeljima nego samim bebama", ističe dr Hilari Sismonfo, pedijatar i profesor iz Arkanzasa. "Mnogi roditelji se brinu da li je bebi loše jer štuca. To obično nije slučaj", ističe pomenuta doktorka. 

Baš poput odraslih, bebe imaju velike mišić između abdomena i grudi - dijafragmu. Kako se ona pomera gore i dole, tako učestvuje u disanju. 

S vremena na vreme, baš kao i drugi mišići, dijafragma se grči, što uzrokuje štucanje.

S obzirom na to da nije jasno određeno šta dovodi do spazma, a nekada nema apsolutno nijednog razloga za to, doktorka upozorava roditelje da ne koriste neke neproverene lekove.

"Mnogo puta sam čula za lekove poput šećera, kikiriki putera ili vode. Ništa od toga se nije pokazalo kao tačno, a uz to i nije sigurno za bebu. Nemojte to raditi", ističe doktorka kao vro važnu stvar. 

Hilari je takođe izričito protiv upotrebe mnogih suplemenata koji su široko rasprostranjeni.

Povezane vesti

Kako biste smirili štucanje, njen predlog je da date bebi cuclu, masirate joj leđa i ljuljate je.

Preventiva štucanja je redovna bebina ishrana i praćenje njene gladi. 

"S vremena na vreme pauzirajte hranjenje i pustite bebu da podrigne. Na taj način će se stomak osloboditi viška vazduha. Takođe, držite bočicu, ukoliko je koristite, tako da ne prolazi vazduh. Kada su bebe gladne, one halapljivije i brže jedu, pa vrlo lako progutaju viđak vazduha", objasnila je doktorka. 

Pored toga, još jednom je istakla da štucanje ne treba da brine roditelje, jer nije neprijatno detetu. Ipak, ako postoji još neki simptom, možda bi najbolje bilo obratiti se pedijatru. 

"Mnoge bebe će redovno i normalno jesti i igrati se, uprkos štucavici. Ipak, ukoliko se ovo prečesto dešava, a ispraćeno je povraćanjem, lošim bebinim raspoloženjem, obratite se pedijatru", rekla je doktorka. 

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica