Nosiljke ili guranje u kolicima - šta je praktičnije i bolje za bebu? Pre nego što krenete u potragu za bebi opremom, imajte na umu da pogrešan odabir može ozbiljno uticati na razvoj bebe.   

Doktorka Rozi Noels objašnjava da su bebe rođene u sklupčanom položaju, imaju blago zakrivljenu kičmu čak nekoliko meseci nakon rođenja. Iz tog razloga najbolje bi bilo da prilikom nošenja deteta u nosiljci ili marami pripazite na to da bude smešteno u pozu M, koju često nazivaju "žablja". U nastavku saznajte koje su prednosti i koji su sve nedostaci nošenja beba u maramama ili nosiljkama i da li su kolica najbolji izbor.

Nošenje u marami

Jedna od najjednostavnijih nosiljki je marama, a takozvana kengur nega ima mnogo pogodnosti za bebu – podstiče razvoj mozga, kukova i kičme, reguliše telesnu temperaturu, a dokazano je da bebe tako manje plaču. Marame za nošenje preporučuju se od najmlađeg uzrasta, a tradicionalno su prisutne u mnogim kulturama kao osnovno i često jedino pomagalo. Postoji više vrsta i načina za njihovo vezivanje, zavisno od uzrasta deteta.

Neki od najboljih načina za nošenje bebe u marami su: ispred stomaka, na boku i na leđima (kad beba napuni godinu dana). Kod nas je najpoznatija "wrap marama", koja bebu fiksira za telo majke, a ptirom je fleksibilna i dugačka doboljno da stvara komfor i vama i bebi. Postoji i "ring sling" marama koja je veoma popularna zbog prstena pomoću kog podešavate bebine položaje. 

Nosiljka – jednostavna za korištenje

Nosiljka ima veliku prednost u odnosu na maramu, a najvažnija njeno jednostavno korišćenje i rukovanje. Nije vam potrebno vezivanje, ali prilikom kupovine je bitno da pronađete onu koja odgovara vašoj bebi. Majke koje su skeptične prema mekanim maramama uvek mogu odabrati čvrstu nosiljku, jer će njome bebina kičma uvek biti poduprta.

Što se tiče udobnosti pri nošenju, ona se ne može meriti sa maramom, jer kod dužeg nošenja može se urezati u ramena. Većina nosiljki se preporučuje nakon bebinih punih 6 meseci, jer postoji mogućnost od opterećivanja kičme i leđnih mišića.

Prilikom odabira nosiljke vodite se ovim savetima:

- nosiljka treba biti čvrsto pozicionirana,

- bebica treba da vam bude sve vreme na vidiku i dovoljno blizu za poljubac,

- obavezno podignite njenu bradu od prsa na gore kako bi normalno disala,

- ne zaboravite da osigurate bebina leđa.

Ne preporučuje se položaj u kojem je beba okrenuta napred, odnosno suprotno od maminog lica. Ovaj položaj bi trebalo da izbegavate, jer, prema rečima stručnjaka,, on vrši pritisak na bebinu kičmu i nije dobar za njen razvoj. Glava i vrat nemaju potporu, jer u položaju napred bebina glava visi i vrat joj je preopterećen. Ukoliko se ipak odlučite za nosiljku, uvek bebu nosite okrenutu prema sebi, jer ćete se tako vi i beba više emocionalno povezati, a ona će se osećati sigurnije u vašem zagrljaju.

Kolica za duge šetnje

Odabir najprikladnijeg načina nošenja može biti pravi izazov za roditelje, ali i pored marama i nosiljki neki roditelji ipak odaberu kolica. Tokom dugih šetnji ova opcija je ipak najudobnija i najpogodnija za bebinu kičmu. Čak i kada dete poraste, lakše je gurati ga u kolicima nego nositi na leđima ili prsima.

Još jedna prednost kolica je ta da bebica može na miru spavati dok vi obavljate mesečnu kupovinu ili pijete kafu sa prijateljicom. Neke mame vole da im deca gledaju okolinu pa ih okrenu ka napred, što nije preporučljivo u nosiljkama. Kolica su vrlo dobar odabir pogotovo leti, jer će beba imati više vazduha i svetlosti i biće joj manje vruće nego kada je maramom priljubljena uz vas.

Određena kolica imaju i auto-sedišta, što je veoma praktičan izbor koji omogućava brzo prebacivanje deteta iz automobila u kolica i obrnuto. 

Marama, nosiljka ili kolica, šta je vaš izbor?

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!