Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, mama, vidi: Zašto je važno da bebe pokazuju prstićima?

Igre prstićima i pokazivanje predstavljaju bebine rane načine igre, komunikacije i interakcije. Otkrijte zašto je važno da vaš mališan razvije ove motoričke sposobnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

I naši najmlađi imaju način da sa nama komuniciraju, iako ne znaju da progovore ni jednu reč. Vizuelna komunikacija i pokreti rukicama i prstićima doprinose da nam naše bebice kažu šta žele i da sa nama započnu komunikaciju.

Pokazivanje kažiprstom

Pokazivanje za bebu predstavlja način komunikacije. Time ona želi da nam pokaže gde se nešto nalazi, šta želi da joj dodate, kao i gde želi da ide. Dešava se i da pokušava da vam ukaže na nešto, da privuče vašu pažnju, a neretko se dešava i da vam beba pljeska rukicama kada primetite šta je time želela da vam kaže. Pokazivanje vam se može činiti jednostavno, ali može biti deo mnogo složenije radnje. Istraživanje pokazuje da pokret može značiti da su bebe svesne budućih i prošlih događaja, kao i predmeta kojih više nema. 

Podstaknite interakciju

Kad god dete pokuša nešto da vam pokaže, oduševljeno dočekajte svaki njegov pokret. Na taj način ćete pojačati njeno razumevanje i osnažiti je da vas uključi u komunikaciju. Čitanje i pevanje bebi su fantastični načini da podstaknete njeno interesovanje i da joj pomognete da razvija maštu. Mališani će želeti da vam pokažu slike u knjizi, pokušaće da se igraju igračkom i pokreću rukice kada čuju muziku. Pokušajte sa pesmama i rimama, pokretima ruku. Možete dati bebi i zvečke i igračke koje mora da vuče, pomera ili protrese da bi dobila odgovor, što joj pomaže da ojača mišiće ruku.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Razvoj jezika i pokreti

Kao što smo pomenuli, beba pokretima želi da nam pokaže ili kaže nešto. To predstavlja vizuelni način komunikacije, a u bebi budite osećaj zadovoljstva i sreće jer je svesna da je razumete. Stoga manja je verovatnoća da će se beba rasplakati i biti nezadovoljna. Osim toga, to je odskočna daska ka razvoju jezika. Kada vam beba ukaže na neki predmet, recite joj šta je to i šta radi. Objašnjavajte joj što više, prčajte joj, a ona će upijati sve što kažete kao mali sunđer.

Ne brinite ukoliko beba ne pokazuje prstima

Neke bebe koriste drugačije načine kada žele da nam kažu nešto. Umesto rukicama i prstićima, mogu vas odvesti na željeno mesto ili do željenog predmeta. Nema razloga za brigu, svaka beba je kao i čovek individua za sebe. Ona prema sebi bira načine na koje će komunicirati sa svojom okolinom. Kada mališani počnu da pričaju, počeće i da zanemaruju vizuelnu komunikaciju. Jedina stvar na koju morate obratiti pažnju jeste to da, ukoliko beba sa osamnaest i više meseci ne koristi verbalnu ili vizuelnu komunikaciju morate se obratiti pedijatru. Posebno je važno da obratite pažnju da li komunicira sa vama tokom igre. Vaš pedijatar će znati o čemu je reč i ukoliko bude bilo potrebno daće vam dalje smernice i uputiti vas.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica